Стачката в "Мини Марица - изток" приключи

Новините

22-01-2012, 15:59

Снимка:

Булфото

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В 6:00 ч сутринта 15-часовите преговори сложиха край на стачката на миньорите

Стачката в "Мини Марица - изток" приключи.

Решението беше взето тази сутрин в 06.00 часа след близо 15-часови преговори между синдикати, ръководство и заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, информираха от пресцентъра на въгледобивното дружество.

Сумата, за която синдикати и ръководство се споразумяха, е около 300 лева на човек във формата на бонуси за добрата работа.

Двете страни поеха ангажимента да работят за модернизация, по-висока ефективност и добри производствени резултати на най-голямото въгледобивно дружество в страната.

Миньорите започнаха да добиват въглища за топлоелектрически централи в началото на дневната смяна.

Ангажиментите, които се поеха от страните, са свързани с предприемането на необходими действия за подобряване условията на труд и битовите условия за работниците и служителите.

С наваксване на изоставането в производствената програма на "Мини Марица-изток" на всички работници и служители в предприятието през януари 2012 г. ще бъде разпределена парична сума в общ размер от 2 130 000 лв.

Най-спешната необходимост от нови назначения на свободните работни места ще се уточнят от Управителите на клонове.

С подписването на настоящото споразумение, всички спорни въпроси по Споразумението по Протокол от 12.07.2011 г. и изпълнението му бяха окончателно договорени.