Четвъртият президент се закле

Новините

19-01-2012, 13:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Плевнелиев и Попова ще встъпят в длъжност на 22 януари.

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха в четвъртък клетва пред Народното събрание.

След като се подписаха под клетвения лист, Росен Плевнелиев и Маргарита Попова целунаха кръста, поставен върху Евангелието, и взеха благословение от Негово светейшество патриарх Максим.

Депутати от "Атака" издигнаха плакати с надпис "Плевнелиев - "избран" с измама”.

40 минути трая  първата реч на Плевнелиев пред Народното събрание. Той посочи, че няма да участва в политически интриги, а каузата му ще бъде България да стане средно богата европейска държава. Той не коментира борбата с престъпността и корупцията, нито реформата в съдебната система. От речта му не стана ясно и какво е  мнението му  за конкретни енергийни проекти, но се обяви за нов прагматичен подход в енергетиката, основан на енергийната ефективност, независимост и либерализация.
В качеството си на върховен главнокомандващ Плевнелиев не излезе от клишетата за армията, които вече обяви по време на предизборната си кампания. Очаквано той каза, че престои да бъдат подготвени закони за НРС и НСО, които досега бяха под шапката на президента, но се очаква да минат към изпълнителната власт.

Според неофициална информация от ГЕРБ речта е подготвена от бившата журналистка от БНТ Мария Иванова, която предстои да стане говорител на президента. За база на словото му са използвани опорните точки на предизборните му обещания. Веднага след прякото предаване в студиото на БиТиВи политоложките Татяна Буруджиева и Румяна Коларова се изказаха за речта доста негативно и препоръчаха на ПиАр-ите на Плевнелиев да направят справка с техниките за писане на речи.

На церемонията присъстваха президентите Георги Първанов, Петър Стоянов и Жельо Желев, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев и др., много собственици и главни редактори на медии. Съпругата на Плевнелиев Юлиана не присъства на церемонията. Вицепрезидентът Ангел Марин обяви по-рано, че също няма да присъства, след като заради изявления на Борисов миналата седмица върна ордена "Стара планина". Лидерът на ДПС Ахмед Доган също пропусна церемонията в НС. След като Плевнелиев и Попова се заклеха, в катедралния храм "Свети Александър Невски" бе отслужен молебен за успешното управление на новата президентска двойка и за благопреуспяването на българския народ, съобщи Mediapool.

Патриарх Максим пожела благоденствие на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. Камбаните на храм-паметника забиха тържествено.В това време пред храма около 30 пенсионери протестираха срещу ниските си пенсии.