Часове по китайски език в три варненски гимназии

Мисия Варна

11-01-2012, 10:33

Снимка:

ЛИЧЕН АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В момента Китай е една от водещите икономики в света и връзките на града ни в посока изток могат единствено да допринесат за развитието му

Учениците на I ЕГ, Математическа Гимназия “Петър Берон” и ГПЧЕ “Йоан Екзарх” вече изучават китайски език.

Това съобщи за ВарнаУтре.бг журналистът Велин Пасков, който е координатор на проекта.

Засега екзотичният за България език се преподава като СИП преди или след часовете, в зависимост от смяната на учениците. В Математическата гимназия са се записали 70 ученици, в Английската гимназия – 50. През втория учебен срок ще започне и обучението в Пета гимназия.

Още миналата година зам-кметът Коста Базитов и г-н Дзън Сиенхун - втори секретар завеждащ отдел въпроси на образованието към посолството Китай, подписаха споразумение за започналото вече обучение.

В основата на идеята е журналистът Велин Пасков, който близо две години е работил в Българската редакция на Радио Китай в Чужбина – Пекин. Преподавателите са китайски учители-доброволци, специализирали преподаване на китайски език на чужденци. Двете учителки- Джоу Дзиао и Уанг Ли, са изучавали български език в продължение на близо една година преди да пристигнат във Варна. В момента те преподават на смесени групи ученици от IX до XI клас.

"Интересът към изучаването на китайски език във Варна нараства в отражение на световните тенденции. В момента това е един от най-изучаваните езици в международен мащаб. За неговото все по-голямо разпространение несъмнено допринася развитието на китайската икономика и навлизането й на европейския пазар и в частност – българския.  Любопитството на учениците към езика и културата на Конфуций не е случайна. В момента Китай е една от водещите икономики в света и връзките на града ни в посока изток могат единствено да допринесат за развитието му", убеден е Велин Пасков.