Намери се изгубеният подкуп на Анелия Цветкова

Новините

19-12-2011, 16:31

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

При обиска в дома на Цветкова бяха намерени и други пари, за които съдийката обясни, че е взела назаем от собственикът на футболен клуб „Литекс" Гриша Ганчев.

Белязаните пари, с които преди 3 години варненски бизнесмен опита да подкупи тогавашната председателка на Административния съд Анелия Цветкова, най-после бяха намерени

Парите бяха в неизвестност от началото на процеса досега и вече три години защитата на всяко заседание настояваше те да бъдат намерени. Днес на заседание на Софийски градски съд по делото по искане на адвокатите на Цветкова бяха отворени три плика, останали запечатани досега и с неизвестно съдържание.  От единия плик излязоха белязаните пари от подкупа - 10 000 лева в банкноти по 50 лева.

В плика беше намерен и протоколът-опис за изземването на парите. В другите пликове имаше натривки от ръцете на подсъдимата Анелия Цветкова. Съдът постанови парите да бъдат дадени на съхранение в БНБ. По делото бяха разпитани и двама свидетели.

Според прокуратурата Цветкова е поискала 90 хиляди лева за решаването на четири фирмени дела в полза на бизнесмена Стефан Стефанов и синът му Георги. Цветкова беше задържана с част от подкупа на 17 юли 2008 г. в ресторант на ул. "Македония" във Варна. Стефан Стефанов уж първоначално се съгласил да плати подкупа и да участва в корупционната схема, но впоследствие решил да подаде сигнал в ДАНС.

Самата Цветкова твърдеше, че била повикана от Стефанов, с когото имала връзка преди време, за да си вземе книгите, които му била дала. В ресторанта вместо пакета със заетата литература, той опитал да натика в ръцете й 2-те пачки, но тя ги бутнала и банкнотите се разсипали наоколо. Преди срещата Стефанов дълго тормозел разведената съдийка по телефона и се опитвал да я принуди да заживеят заедно.  Един от последните му sms-и гласи:  “Пак си с него, този път наистина си в затвора”.

При обиска в дома на Цветкова бяха намерени и други пари, за които съдийката обясни, че е взела назаем от собственикът на футболен клуб „Литекс" Гриша Ганчев. На различни места в жилището се оказаха прибрани 88 500 лева, 28 900 евро, 3270 долара и 400 грама злато. Според друга версия на съдийката част от сумата била дарена от нейни роднини в помощ на грижите й за племенничката й, за която тя се грижеше след смъртта на сестра си.