Рибарите искат затвор за бракониерите, ИАРА ги подкрепи

Туризъм

09-12-2011, 17:10

Снимка:

burgasnews.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Риболовците са събрали имена и данни за около 400 бракониери в страната

Риболовци от страната връчиха официално петиция против бракониерството на изпълнителния директор на ИАРА Пламен Захариев.

Петицията е подкрепена от 11 250 риболовци с техните подписи, съобщи BurgasNews.

”Ние подкрепяме изцяло вашата петиция, защото основната цел на Агенцията по рибарство и аквакултури, като контролен орган, е справянето с бракониерството”, заяви Пламен Захариев.

”Съгласни сме с искането на любителите риболовци, бракониерството да се криминализира и незаконният улов да се наказва със затвор, както отскоро се инкриминира посегателството и тормозът над животни”, допълни още Захариев. Той заяви, че от догодина ИАРА ще въведе телефонен номер за подаване на сигнали срещу бракониерски набези.

Бракониерите в страната се увеличават и стават все по-нагли, тъй като разполагат със значително по-добри средства за масов бракониерски риболов, споделиха риболовците. Те искат сериозни действия от държавните институции за справяне с незаконния улов.  Риболовците са събрали имена и данни за около 400 бракониери в страната, като тази информация ще бъде дадена на компетентните органи за предприемане на необходимите действия и санкции срещу тях. 

Ето и пълният текст на петицията на риболовците, обединени обединени в Сдружение „Спининг клуб Стари видри“

„В последните години бракониерството нанесе катастрофален удар върху екологичното равновесие и биоразнообразието в реките и язовирите в цялата страна, като унищожи поголовно рибните запаси и ги сведе до минимум. Считаме досегашната политика на ИАРА в борбата с бракониерството за неефективна“, пишат "видрите" в писмото си до премиера, земеделския министър Мирослав Найденов и директора на ИАРА, което им беше връчено на Никулден.

Те настояват:

1. Незабавно да се инициират законодателни промени в Наказателния кодекс и да се криминализира риболовът с електрически ток, взривни материали, отровни и упойващи вещества.

2. Да се инициират законодателни промени, даващи възможност на любители риболовци да бъдат доброволни сътрудници на ИАРА, като им се предоставят права да извършват проверки на билети за любителски риболов и да съставят констативни протоколи при нарушения.

3. Да се даде възможност на инспекторите от ИАРА да проверяват и глобяват собствениците на магазини, продаващи риба с неустановен произход, като при проверките участват представители на ДВСК и МВР.

4. Да се създадат бази на териториалните звена на ИАРА на големите водоеми (Искър, Жребчево, Ивайловград, Кърджали, Тича, Цонево и т.н.), които да бъдат оборудвани с лодки и от там да се правят регулярни проверки.

5. Акциите за залавяне на бракониери да се извършват на ротационен принцип. Например инспектори от ИАРА и служители на МВР от Варна да проверяват в Бургас, защото на много места инспектори и бракониери се познават, „работят“ заедно, или са роднини, съседи или приятели, и всичко се потулва, твърдят рибарите.