Моряците от "Ина" се прибраха след 5 месеца в ареста. Ще съдят работодателя си

Мисия Варна

03-12-2011, 14:00

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Гаранцията на моряците е платена от телевизия СКАТ

Българските моряци от кораба „Ина", които бяха задържани за контрабанда в Гърция и прекараха там 5 месеца, ще съдят собственика на кораба Георги Мишков.

Това обяви главният механик Николай Туртов. Заедно с помощник-механика, моториста, рулевия и готвача на кораба, на пресконференция във Варна Туртов обясни подробно патилата на екипажа след задържането на 22 юни.

Моряците са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда на цигари. 58-годишният главен механик твърди, че той и колегите му не са знаели, че превозваните 3000 мастербокса цигари от марките 'Капитал', 'Леон' и 'Манчестър' са нелегални. Нито един от моряците нямал право да се интересува за документите на превозваната стока. Цигарите пък били натоварени от турски пристанищни работници в Кипър. Пред екипажа собственикът на кораба Георги Мишков пък заявил, че изпълняват „държавна поръчка", обясни Николай Туртов.

„Тъй като сме прави и невинни, виновен е Мишков, ще направим всичко възможно да го съдим за нанесени морални, здравословни, материални и финансови щети", заяви главният механик на „Ина". Морякът разкри още, че Мишков му дължи около над 22 000 долара - 18 000 за петте месеца, в които е бил задържан в Гърция, а останалите преди злополучния рейс.

В хода на разследването името на Мишков не е споменавано никъде, освен в разговорите между моряците и адвоката, разкри Туртов. По думите му, това породило подозрение сред екипажа, че корабособственикът се ползва с протекции от високо ниво.

Според потърпевшите моряци, само така може да се обясни, че държавните ни власти не са се намесили в случая и не са помогнали за бързото им освобождаване. "Адвокатите ни казваха, че е необходимо само едно писмо от външно министерство и ще бъдем пуснати. Министърът обаче не го прати и казва, че това е частен случай", сподели помощник-механикът Георги Вълев. Заради нарушаване на човешките права, той се закани да съди България и Гърция в Страсбург

Според Николай Туртов, руските и украинските власти са действали далеч по-бързо и ефективно, за да защитят своите моряци.

Моряците не знаят кога точно ще бъде гледано делото им в Гърция. В началото на всеки месец са задължени да пътуват до София, за да се разписват в Гръцкото посолство. Нямат право да упражняват професията, заради липсата на документите им, задържани в Гърция. Там все още са и капитанът на кораба и помощникът му.

Повечето от моряците са с 40 години плавателен стаж. На злополучния рейс се качили, въпреки натрупаните години, тъй като не били в цветущо материално положение.

„Неизвестността ни убиваше", разказа Туртов за 5-месечния престой в Гърция. Заради липсата на пари, българите трябвало да сменят пансион и 5 квартири. Моряците благодариха на телевизия СКАТ и нейния собственик за оказаната подкрепа и финансова помощ около престоя им в Гърция.

Корабът „Ина" бе задържан на 22 юни на гръцкото пристанище Елефсина по обвинение в контрабанда и организиране на престъпна група. Бреговата охрана откри на борда 3000 мастербокса цигари. Плавателният съд се е движел от Никозия към Дуръс, Албания. Гръцките власти конфискуваха кораба и товара му. Там все още са капитанът на кораба и помощникът му.

„Ина" е собственост на фирма „Ростов Транспорт" ООД, регистрирана в Лондон. Корабът плава под коморски флаг. Капитанът на „Ина" е руснак. Сред останалите 9 души от екипажа има и двама украинци. Българите са седмина - шестима варненци и един от Бургас.