Страсти по Андреевден

Новините

30-11-2011, 18:20

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Съдейки по мащабите на стачката – както във варненски, така и в национален мащаб, това ескалиране на напрежението може да нарасне по-бързо от едно просено зърно.

Православната църква почита паметта на св. апостол Андрей.

Поверието гласи, че от днес денят започва да нараства с едно просено зърно. Просено, житено или слънчогледово – всичко това попада в полезрението на зърнопроизводителите. Може и да не е случайно, че точно днес те излязоха на протест. Съдейки по мащабите на стачката – както във Варненски, така и в национален мащаб, това ескалиране на напрежението може да нарасне по-бързо от едно просено зърно.

Още снощи по новините ми направи впечатление призива на един от земеделците, че и банките трябва да са по барикадите, и те да протестират, защото техни са тракторите, техниката, инвентара.

В крайна сметка в България започна да се случва онова, което виждаме по цяла Европа, а и по целия свят: стачки, протести, недоволство. Акцентът е върху парите – тяхното имане и нямане. Разбира се у нас още никой не е тръгнал да вади оръжие. И слава Богу! Но поне гърците могат да бъдат спокойни и да не се будят нощно време с въпроса: Защо българите са толкова кротки и не излизат да протестират?

Проблем има и политиците са тези, на които се налага да го решат. Кризата явно толкова сериозно се разраства, че усилено се заговори за разпадане на Еврозоната. Даже се стига и до по-лоши сценарии. Въпреки това от една страна можем да бъдем благодарни, че ние като цяло сме свикнали на нямане, липса, дефицит, малки заплати и орязани помощи. Не е гордост, но е имунитет срещу всякакви икономически и социални проблеми.

Тренчев иска оставката на Дянков. Зърнопроизводителите и те я искат. Дано имат концепция за по-нататък, защото само това не сме чули. Желание за промяна има, но някак ми се ще все отнякъде да се появи идея как точно ще се осъществи това.

Колкото до стачката на Железничарите – сякаш и тя, подобно на влаковете стои на глух коловоз. При нея няма нарастване като просено зърно. От време на време се чуват мнения, че всичко е закъсняло, че това не е стачката на работниците. В крайна сметка потърпевши отново са обикновените хора, които ходят на работа, при близки или на почивка с влак.

Остава ни надеждата, че с нарастването на деня, много неща в нашата икономика ще излязат на светло.

Честито на всички, които носят името Андрей и разновидностите му.