"Черният петък" отново взе връх в Щатите

Новините

25-11-2011, 13:12

Снимка:

Reuters

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За повечето от американците голямото пазаруване започна още в малките часове на деня.

В Съединените щати днес е най-големият ден за пазаруване в годината, известен като "Черния петък".

По традиция, след Деня на благодарността, започва сезонът на празничното пазаруване. Това е периодът, в който търговците предлагат големи намаления и се надяват да реализират най-големите си печалби за годината, предаде Ен Би Си.

Не, това не е нов лагер на "Окупирай Уолстрийт". Това са най-нетърпеливите американци, които нощуват в палатки в очакване на големите магазини за отворят врати, за да се впуснат в лудото пазаруване, известно като "Черния петък". Този ден е свещен не толкова за купувачи в Съединените щати, колкото за търговските вериги. В период на финансова криза и растяща безработица, за тях това е денят, в който - образно казано - от "червено" излизат на "черно".

Тази година обаче в жестоката битка за клиенти много вериги изобщо не затвориха през нощта, а други отвориха врати още в полунощ, вместо сутринта. Търговците прилагат всякакви похвати, за да накарат купувачите да харчат. Но това, което най-много привлича клиентите, са ниските цени.

Тази година пазаруването се улеснява и от новите технологии. Много американци вече предпочитат да плащат не с кредитни карти, а директно със смартфоните си, като използват програми за онлайн управление на парите си.

Очакванията са 152 милиона американци да отворят портфейлите си по време на този уикенд или с 10 процента повече от миналата година, според проучване, цитирано от телевизия Ен Би Си. Пазаруването в "Черния петък" и почивните дни след него е показателно за състоянието на американската икономика, затова се следи с огромен интерес.