Треньорски семинар за "Елитен юношески футбол" се проведе в Швейцария

Спорт

03-11-2011, 08:47

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От българската футболна делегация изразиха мнение, че видяното от визитата в Страната на шоколадите може да бъде използвано в изготвянето на единна методика за работа както на национално ниво и програма, която да бъде заложена в клубовете в цялата страна

В Женева (Швейцария) се проведе семинар на УЕФА за елитен юношески футбол, с участието на делегация от България, Шотландия, Англия и домакините от Швейцария. Българската делегация бе водена от директора на треньорската футболна школа Юри Николов, директора на националните отбори Пламен Михов, главния методист към футболната федерация Иван Тишански, както и най-перспективните футболни треньори, националните селекционери при юношите Петър Пенчев и Александър Димитров и треньорa на юношите старша възраст в академията на Черно море (Варна) Валентин Станчев.

Делегацията на Англия бе водена от директора на юношеските гарнитури Гарет Саутгейт. Последният е бивш футболист и английски национал с 57 мача и два гола за „Трите лъва". Прeз кариера си той е играл за тимовете на Кристъл палас, Астън Вила и Мидълзбро. В момента Саутгейт е шеф на националните отбори U-19, 20, 21 и 23 към английската федерация. В шотландската делегация пък бяха десетте най-добри експерти в страната, сред които и представители на женския футбол.
Семинарът премина под мотото „Каквото искам и каквото съм готов да дам, за да го постигна”.
Швейцарците пък представиха проекта си за развитие на футбола FOOTURO , в превод бъдеще за футбола. През 1996 г. започва да се обсъжда единна методика, която е подготвена със съдействито на всички футболни клубове. Проектът стартира през 1998 г., като вследствие на него след няколко години швейцарските таланти имат изиграни три финала на световни и европейски първенства, както и три трети места в различните възрастови групи. 17-годишните „часовникари" пък стават световни шампиони на първенството в Мексико. След тези успехи в юношеския футбол швейцарската федерация е категорична, че по програмата, която работят в ДЮШ, подрастващото поколение върви в правилна посока.
Самият Валентин Станчев се съгласи да разкрие интересни подробности, пред ВарнаУтре.бг за престоя си в централата на УЕФА.
„Програмата бе изключително полезна. Лекциите се изнасяха на английски и немски език. Акцентираше се върху методиката за развитие и усъвършенстване на таланта, създаване на футболисти и приобщаването им в мъжкия футбол. Имахме възможност с колегите от другите федерации да дискутираме методите и средствата за обучение както на треньорите, така и на самите футболисти. Имахме възможност да сравним нашата жизия и разбиране за работа с млади таланти, да наблюдаваме на живо някой срещи от първенството на Швейцария за U-14, U-15 и U-18. Смятам, че това, което видяхме както на теория, така и на терена е изключително полезно за бъдещата работа на всеки треньор”, каза бившият голмайстор на Черно море, Спартак (Варна) и ЦСКА Валентин Станчев.
Той допълни, че от УЕФА имат специални изисквания към треньорите, като освен отлична техническа грамотност и владеенето на чужд език всеки специалист трябва да може да демонстрира своите теоретични познания.
Лекторите на УЕФА пък са обяснили, че треньорските щабове от U-15 до U-21 трябва да са съставени от 6 до 9 души - треньор, кондиционен треньор, треньор на вратарите, треньор на нападателите, човек за видеонаблюдение и видеоанализатор, медицинско лице, психолог, диетолог и др.
От българската футболна делегация изразиха мнение, че видяното от визитата в Страната на шоколадите може да бъде използвано в изготвянето на единна методика за работа както на национално ниво и програма, която да бъде заложена в клубовете в цялата страна.