Данъци и ГМО за заседанието на ПАЧИС в Тбилиси

Новините

18-10-2011, 00:59

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Повече полезни или доказано вредни са генномодифицираните организми? 

Повече полезни или доказано вредни са генномодифицираните организми? Това беше една от темите на 37-то заседание на комисията по икономика, търговия, технологии и околна среда на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, която се проведе в Тбилиси. Ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание на България в ПАЧИС е варненецът Свилен Крайчев, който през юли  беше избран за заместник-генерален секретар на Асамблеята и през януари ще започне 3-годишния си мандат в Истанбул.

Голяма част от 12-те държави-членки на Асамблеята са против отглеждането на ГМО. Представителите им в Тбилиси обаче с интерес изслушаха доклад за ползите от тях. Като създаване на растителни видове, устойчиви на суша и пек, които да спасят Африка и света от все по-големия глад. Или получаване на растителен инсулин, което би осигурило достатъчни количества за всички нуждаещи се по света.

„Факт е, че в 12-те държави от Черноморския регион преобладава мнението „против“ ГМО. На заседанието обаче делегациите се обединиха около това да препоръчат на учените да продължават изследванията в тази област. Очевидно няма еднозначна позиция по въпроса. В Русия, например, която е принципно „против“, има 17 разрешени ГМО култури, които се отглеждат в изолирани райони под специално наблюдение“, обясни Свилен Крайчев.

Друг варненец – депутатът Димитър Атанасов изнесе пред 37-то заседание на комисията доклад за данъчните политики в 12 страни от Асамблеята. Целта на обсъждането беше намиране на начини за привличане на инвестиции в Черноморския регион. Делегатите в Тбилиси отчетоха, че България е на едно от първите места по ниски данъци, но все още има какво да се желае, особено по отношение на твърде високия ДДС.