Искат вот и за губернатори

Новините

11-10-2011, 09:04

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Стандарт" на 11 октомври

„Стандарт” съобщава за предложението на кандидата за вицепрезидент на ГЕРБ Маргарита Попова на среща в КНСБ областните управители да бъдат избирани пряко от народа, а не да се назначават от правителството.

Според експерти по този начин длъжността на губернаторите ще придобият нови отговорности, но избираемостта на областните управители все още е тема, по която се обмислят предложения. Според Попова са нужни промени в конституцията в частта за съдебната система. Нужни били и промени в закона за Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към президента, заяви още Попова. Той не трябвало да се свиква постфактум - след възникнали проблеми, а да има превантивни функции.    

Кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев се обяви против провеждането на референдум за АЕЦ "Белене". Той обаче би подкрепил всенародно допитване за бъдещето на ядрената енергетика или икономическата политика. Според Плевнелиев строителството на АЕЦ "Белене" е работа на изпълнителната власт, която трябва да прегледа всички аспекти на този проект. Референдумът като инструмент е "ядреното оръжие на демокрацията", каза той. Ако бъде избран за държавен глава, към Президентството ще бъдат създадени няколко съвета, които да подпомагат икономиката в сътрудничество с изпълнителната власт. Един от тях ще е за разработването на Националната програма за развитие "България 2020". Ще има и съвети за модерна инфраструктура, за образование, за духовност.