Варненски затворници с мерак за първолаци, неграмотни са, но смятат добре

Мисия Варна

03-10-2011, 12:44

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Букварчета за 90 възрастни ученици, без спорт, пеене и рисуване

Първият учебен звънец би днес и във варненския затвор.

галерия>>

60 лишени от свобода от местния корпус и 30 от общежитието в Разделна ще бъдат първолачета. Учениците на възраст между 18 и 60 години ще се учат на четене и писане по специална програма за възрастни.

"Имаше голям интерес, но част от затворниците не са одобрени. Всеки един се проверява в системата данни кой клас е започнал и съответно кой е завършен. Ако е учил трети клас, а иска да се върне в първи, то това е невъзможно. За някои от тях продължава да се прави проверка на данните", коментира Мария Терзиева, началник сектор "Социална дейност и възпитателна работа".

Затворниците няма да имат часове по пеене, рисуване, спорт и домашен бит и техника. Ако след четвърти клас още им се учи, то те могат да продължат основно образование в други училища в системата на затворите.

"Тук се започва с начално образование. Ще имат по четири-пет часа по 40 минути. Има напълно неграмотни, има такива, които са се научили сами на четене и писане. По-голяма част са напълно неграмотни, но пък могат са смятат", каза още Терзиева.

Учениците имат вече дневници, ще бъдат и оценявани, но, въпреки желанието им, засега не са предвидени бележници. Ще се работи и за тяхната мотивация, за да не бягат от час.