Държавна опера Варна тръгва на турне в Бенелюкс

Мисия Варна

28-09-2011, 12:43

Снимка:

Държавна опера Варна / Росен Донев

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От 1 до 16 октомври в различни градове на Холандия и Белгия, сред тях Хага и Ротердам, ще бъдат показани 13 спектакъла на варненската постановка.

След премиерните спектакли на „Кармина Бурана” и „Катули Кармина” тази вечер във от 19.00 ч. във Варна, екипът на българо-холандската продукция заминава на турне в страните от Бенелюкс.

Към култовата кантата “Кармина Бурана” се прибавя и “Катули Кармина” от Карл Орф и така се получава един завършен спектакъл, с който Държавна опера Варна ще се представи в различни градове на Холандия от 1 до 16 октомври. В различни градове на Холандия и Белгия, сред които Хага и Ротердам, ще бъдат показани 13 спектакъла на варненската постановка.

Режисьор е Мариане Бергльоф, хореограф Мартин Зомерлате, сценограф Андрей фон Шлипе, диригент Найден Тодоров.

В продукцията участват оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, хор на Държавна опера Русе, хор при Детско-юношеска опера на ОДК Варна, под диригентството на Найден Тодоров. Диригенти на хоровете: Малина Хубчева, Христо Стоев, Ганчо Ганчев. Солисти na балет: Анна Андреева, Румен Стефанов, Илияна Славова, Николай Димитров, Павел Иванов, Евгения Минкова, Илиана Божкова, Галина Велчева. Солисти: Валерий Георгиев, Георгиос Филаделфефс, Карина Скжешевска, Ирина Жекова, Дитер Гофинг, Пламен Димитров.  

На плакатите и всички пиар и рекламни материали за гастролите е отбелязано, че Варна е кандидат за европейска културна столица през 2019 г.

Това е част от професионалния лобизъм, с който Театрално-музикален продуцентски център Варна подкрепя кандидатурата на нашия град за престижния статут на културна столица на Европа.

Както каза Даниела Димова, директор на ТМПЦ в началото на троврческия сезон: "Музиката говори на международен език"