Саниране сваля разходите за отопление с 25-40%

Парите

21-09-2011, 09:38

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 21 септември

“Сметките ми за отопление паднаха от 140-160 лв. на месец на 80 лв. Сега доживот няма да се налага ремонт на блока, какво повече да иска човек”, казва Надежда Ангелова, касиер на блок “Извора 6”, вход В в Смолян, цитирана от „Труд”.

Входът е първият в града, който кандидатства за финансиране по проекта за саниране на министерството на регионалното развитие и програмата на ООН за развитие (ПРООН). Цялата стълбищна клетка е оправена, подменени са дограмата на входа, керемидите, сложени са нови улуци и обшивка на покрива, топлоизолация на първа и последна плоча на входа.

“Във входа има 12 апартамента. Общо сме към 25 души, някои в предпенсионна възраст, други - пенсионери. За да се включим в програмата, почти 95% от живеещите във входа взехме кредити, но определено си струва. По програмата им дали 5 години гаранция за  санирането.

Община Смолян е първа в страната по санирани блокове от програмата на МРРБ и ПРООН, съобщи представителят на ПРООН Цвета Наньова. Тя посочи, че в Смолян е и единственият цялостно завършен комплекс в страната, какъвто е бил замисълът на пилотната програма - санирани жилищни комплекси заедно с ново околоблоково пространство.

Наньова пристигна в края на миналата седмица в Смолян за прерязването на лентата на два санирани блока на улица “Бяло море” в квартал “Райково”. От 2009 г. досега по проекта в Смолян са санирани общо 8 жилищни блока, сред които и 12-етажен в центъра на града. Общо в Смолян от програмата са се възползвали 150 домакинства. Инвестициите до момента надхвърлят 1,25 млн. лв., като съучастието на собствениците е едва 1/4 от цялата сума, тоест 320 000 лева.

Община Смолян също участва със 150 000 лв. под формата на инвестиции в нова вертикална планировка и благоустрояването на пространствата около обновените жилищни сгради.След саниране разходите за отопление спадат между 25 и 40 на сто.

Заложените по програмата мерки за енергийна ефективност включват хидроизолация и ремонт на покриви, смяна на керемиди, улуци, водосточни тръби, външна топлоизолация на стени, подмяна на външна дограма, ремонт на общите части, подмяна на входни врати, обработка и уплътнение на фугите по фасадите, цялостно благоустрояване на прилежащите околоблокови пространства, озеленяване.Собствениците на жилища получават техническа помощ за енергийно обследване.

От програмата се осигуряват също така технически проект за обновяването и изготвянето на технически паспорт, който е необходим за енергийното сертифициране на сградата.