Ветераните на Варна спечелиха турнир в Румъния

Спорт

20-09-2011, 06:25

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Легендата на Спартак Живко Господинов спечели отличието за най-добър играч, а бившият футболист на Левски" и „соколите" Георги Иванов-Геша получи грамота за най-техничен играч в турнира. Секретарят на ЗС на БФС - Варна, Петър Петров пък получи наградата за най-възрастен участник в състезанието.

Сборният отбор на футболните ветерани от Варна участва в силен международен турнир по футзал в Румъния за "Купата на Кощинещи". Надпреварата се проведе в курортното градче Кощинещи и предизвика голям медиен интерес сред пресата в северната ни съседка.

Интересното е, че всички румънски тимове, които се включиха в състезанието, участват в регионално първенство по футзал. Въпреки това българите надиграха всичките си съперници по безапелационен начин и заслужено триумфираха с купата. Красимир Лазаров грабна приза за най-добър вратар, след като спаси цели три дузпи в надпреварата. Легендата на Спартак Живко Господинов спечели отличието за най-добър играч, а бившият футболист на Левски" и „соколите" Георги Иванов-Геша получи грамота за най-техничен играч в турнира. Секретарят на ЗС на БФС - Варна, Петър Петров пък получи наградата за най-възрастен участник в състезанието.

Веднага след пристигането си в Румъния варненци бяха посрещнати от местния футзален бос, който изненада всички с програмата на турнира. По предварителна информация българският тим трябваше да играе първата си среща в събота, но поради известните за всички домакински притеснения тимът, воден от Петър Петров и Стефан Богомилов, показа умения в ранния следобед в петък. В първата среща българите надиграха "23 Август - 1" с 6:1, с което показаха на всички наблюдавали срещата, че са основният фаворит за спечелването на турнира. В първата среща от съботния ден кръстеният от организаторите тим "Варна" надигра "23 Август - 2" с 5:4, като само 2 минути преди края момчетата на Богомилов водеха с 5:2. Така на финала се изправиха двата най-силни отбора в турнира, като домакините от „Кощинещи" имаха по-добра голова разлика от варненци и по правилник равенство ги устройваше, за да спечелят надпреварата.

В последната среща домакините показаха една от футболните си черти, които са до болка познати в България. „Кощинещи" първи откриха резултата след колективна грешка в защита. Веднага след гола играчите на варненския тим се мобилизираха и успяха да обърнат резултата до 3:1, като хеттрик реализира Георги Иванов-Геша след самостоятелни атаки по левия фланг. На полувремето двата тима се разделиха при резултат 3:2.

През втората част българите спазиха тактическите заръки на двамата треньори и се хвърлиха да търсят ново попадение. При една контраатака домакините изравниха, но секунди след това отново Геша наказа румънците с плътен удар от границата на наказателното поле за 4:3. Малко преди края на срещата варненци реализираха ново попадение, с което решиха, че мачът е свършил. Точно тогава домакините си показаха рогата и започнаха да играят извън рамките на позволената твърда игра. След поредица от груби влизания, които не бяха маркирани от рефера, играчите на „Кощинещи" стигнаха до попадение в последната минута на срещата - 5:4. Всички в лагера на варненския клуб очакваха мачът да свърши предвид това, че във футзала има строго определено време, което не включва продължения. Надеждите на българите се оказаха напразни, след като сирената не прозвуча и по всичко личеше, че главният съдия ще продължи двубоя, докато домакините успеят да изравнят. Повече от три минути след като двубоят вече трябваше да е приключил, удар отдалече срещна коляното на защитник на варненци и реферът отсъди дузпа, като твърдеше, че е имало игра с ръка. Това взриви пейката на гостите и всички скочиха да протестират срещу отсъждането на румънския съдия. Играчите пък на домакините в първия момент дори не разбраха за какво беше надута свирката. В крайна сметка дузпа бе изпълнена, като чувството за срам и справедливост в играча на румънците надделя и той стреля умишлено в аут. По този начин срещата завърши при резултат 5:4 и „Варна" спечели „Купата на Кощинещи".