Доц. д-р Миглена Георгиева: Безразборното даване на имуностимулатори крие рискове за здравето на децата

Мисия Варна

04-09-2011, 11:18

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Непрекъснатото стимулиране на имунитета може да доведе до трайни промени в структурата на имунната система и в последствие до заболявания.

Доц. д-р Миглена Георгиева e детски гастроентеролог в УМБАЛ „Света Марина“.

- Д-р Георгиева, на принципа "чух от една една майка" родителите често дават на децата си имуностимулатори, особена преди започване на училище или детска градина. Противоречиви са мненията за профилактичното им приемане. Вие какви мислите?

- Имунната система е сложна система, която е насочена да запази организма от всичко, което е вредно за него. Тя е сложна и като изпълнение и като регулация. От векове човечеството се стреми по някакъв начин да я моделира, за да намали заболяваемостта. Използването на имуномодулаторите не е от вчера. Напротив, от много отдавна са познати имуностимулаторите като жен-шен, сибирски лимон,мумиото, ехинацеята и т.н. Когато говорим за нарушения в имунната система, то е в аспект, че тя е по-агресивна или е недостатъчна.

Имуномодулаторите се делят на три големи групи - фитоимуномодулатори или растенията,за които споменах,химиоимуномодулатори, като признати в този аспект са цинк и селен и органоимуномодулатори. За всеки имуномодулатор са правени проучвания на световно ниво, за да се определи кои от фракциите на имунната система се подобряват при прилагането им.

В имунната система на децата има някои особености. Най-общо можем да кажем, че има определена незрялост, за това те са и по-подложени на инфекции,по-често и по-тежко боледуват. При тях могат да бъдат използвани имуномодулаторите, но те също имат странични ефекти. Именно за това самопроизволното им назначаване не е желателно, а трябва да има консултация с лекар, ако са необходими и базови изследвания.

- Правят ли се при децата имунограми?

- Имунограмата е изследване на имунитета. В България нямаме толкова богат обем изследвания, които рутинно можем да работим. Ние правим такива изследвания в случаите, когато имаме тежки  отклонения.

- В какво според вас се изразява негативното влияние на антибиотиците върху детския организъм и задължително ли е да се приемат заедно с имуностимулатори?

- Това е много интересен и дискутиран въпрос, както и този за ваксините. Бих споменала, че поради неконтролируемото, неправилното изписване на антибиотици или неправилните дозировки - обикновено малки за кратък период от време, се стига до резистентност у батериите. Това води фармацефтичната индустрия към все нови и нови продукти. Разбира се никой не се е отказал от антибиотиците, но преценката трябва да бъде много точна.

Моето мнение е, че е по-добре да се дават биологично активни вещества заедно с антибиотика и в този аспект искам да подчертая даването на пробиотични култури или така наречените функционални храни. Още нашите баби са знаели, че антибиотикът се дава с кисело мляко и това е правилно, защото там се съдържат няколко добри бактерии.

Често антибиотиците дават алергични реакции. Медикаментозната алергия върви ръка за ръка с хранителната алергия. За това често с антибиотиците се назначават и противоалергични препарати, като целта е да се предотвратят страничните им ефекти.

Имуномодулаторите позволяват да съкратим сроковете за използване на антибиотика и по-бързо да възстановим здравето на пациента.

В случаите когато имаме вирусни инфекции не е необходимо да се дават антибиотици и можем да разчитаме на режима в съчетание с биологично активните вещества, което укрепва организма и позволява той сам да се справи с инфекцията.

- Крие ли все пак някакви рискове безразборното даване на имуностимулаторите с цел да не се разболее детето?

- Крие рискове от гледна точка на това, че приема на всяко едно вещество може да доведе до алергични реакции, които могат да не се проявят при първия прием.
На второ място всеки един от имуномодулаторите има някои странични ефекти, като ставни болки, главоболие и т.н.

На трето място, непрекъснатото стимулиране на имунитета може да доведе до трайни промени в структурата на имунната система и в последствие до заболявания.

- Споменахте за ваксините. Вие лично сблъсквали ли сте се с родители, които не желаят да ваксинират децата си?

- Да. Проблемът с ваксинациите е много тежък, защото в последно време се появяват групи от населението, някои от тях са интелигентни, четящи млади хора, които се съпротивляват срещу календара за ваксинации приет в нашата страна. Ваксини трябва да се правят, а календара бе осъвременен и не е тежък в сравнение примерно с американския. Ако детето е здраво трябва да бъде имунизирано. Отлагането на имунизациите може да стане по медицински показания. Стриктно е реграментирано, че позицията "не искам" подлежи на финансови санкции.

Извън всички дебати, които се водят, трябва да помним максимата, че ако даден индивид се разболее примерно от полиомелит, последствията за него са много големи,но това представлява и реална заплаха за останалите в обществото. Никой няма право да заплашва здравето на околните. От друга страна не съм и привърженик на поголовната ваксинация за всичко. Тоест и голямото натоварване на човешкия организъм с ваксини също не е полезно.

- Родителите, които са против, как мотивират този отказ?

- Казват, че може да има странични ефекти, алергични реакции, да се развият онкологични, автоимунни заболявания, че това просто са едни пари, които се печелят от фирмите.

- А какви все пак са най-честите усложнения след ваксина при децата?

- По-леките странични ефекти са температура, която не е много висока, зачервяване на мястото на ваксинацията, за известно време може да има известно безапетитие, а по-сериозните са обриви, ортикария, по-висока температура, в единични случаи е документирано развитие на автоимунни заболявания.

- Споделете за тенденциите при заболяванията на децата през летния сезон?

- Тази година беше трудна, защото през последните месеци имаше тежка ентеровирусна инфекция. Тя беше с леки болки в гърлото, висока температура, разстройство и за един, два дни минаваше цялото семейство по реда си. Особено податливи бяха малките деца, но все по-рядко виждаме острата страна на инфекцията, нещата отзвучават. Сега към началото на септември повече консултираме нейните последствия. Част от пациентите имат гастритни оплаквания, а други оформят хронични диарии.

- Наближава сезонът на противогрипните ваксини. Вие за или против сте тяхнто използване в ранна детска възраст?

- Всяка година се преценява и има такъв бюлетин, до колко опасен ще бъде новия щам, който се очаква. Има няколко институти, които наблюдават движението на грипните вируси, правят прогноза какво се очаква в съответните краища на света и се изработват ваксините. Тоест всяка година са сами за себе си. Няма как да ползвате от миналогодишната противогрипна ваксина. Категорично има групи, които трябва да бъдат ваксинирани. Това са хората над 65 години, тези с хронични заболявания, често боледуващите деца до 5 години, работещите сред много хора.

- Каква е основната грешка на родителите относно здравето на децата и какъв е съвета Ви?

- Грешките са много. Когато семейството отиде на почивка, родителите разрешават доста неща, като примерно консумацията на множество алергени - фъстъците, ядките, какаото, шоколадите, огромното количество сладоледи, газирани напитки и прочие. увеличава се и консумацията на лошата храна - пици, дюнери, хот-дог, чипсове и снаксове, семки. От друга страна събирането на много хора на едно място позволява обмяна на инфекциите, вредно е инеконтролируемото стоене по часове в морето и в басейни. Изброенто до тук много често вгорчава почивката, защото се налагат консултации с лекар,а в по-тежките случаи и неколкодневен престой в болницата. Съветът ми е всичко да бъде умерено.