Чия грижа е спокойствието на варненци?

Мисия Варна

20-08-2011, 10:25

Снимка:

Иван Тонов

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Във Варна живеят хора от различни етнически общности със специфични обичаи, традиции и нрави. Когато изпълняват ритуалите си обаче, ако те са свързани с действия, които пречат на останалите, трябва да се намери решение на проблема

Кой отговаря за спокойствието на варненци?

Кой е виновен за кючекчийската вакханалия от сватбите в махалите, която пречи на съня на работещите съседи? Кой трябва да спре гонките с мотоциклети? Кой ще заглуши крайбрежните заведения, ще озапти запалянковците-хулигани, кой ще убеди варненци, че живеят в спокоен и сигурен град?

Тези въпроси постави пред съгражданите си кандидатът за кмет на Синята коалиция Николай Недков, след като два дни подред bTV огласява ефира с любителско видео от варненския квартал "Владиславово", от което става ясно на какъв нечовешки шум са подложени хората тук при ежеседмичните ромски сватби в махалата.

"Няма файда". Така един от запитаните жители на квартала обясни как се борят с проблема, на кого се обаждат, когато е шумно, къде търсят помощ. В репортажа полицията прехвърли отговорността на общината, кметът пък върна топката към униформените, по пътя беше намесено и райнното кметство...

Кметът Кирил Йорданов обаче заяви, че компетентен орган по прилагането на правилата е само полицията, като от началото на годината са съставени 56 акта за нарушаване на наредбата за опазване на обществения ред. По думите му след констатиране на повторно нарушение би трябвало да се стигне до изземване на озвучителната техника.

В цитираната наредба обаче веднъж е записано, че купоните на открито са разрешени до 24 часа през лятото, а малко по-надолу, че озвучаването е напълно забранено в града.

Къде е нормативната истина - кой е виновен и най-вече отговорен, се опита да разбере и Николай Недков. Той цитира Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който  "кметът отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните полицейски служби".

"Във Варна живеят хора от различни етнически общности със специфични обичаи, традиции и нрави, каза кандидатът за кмет на сините Николай Недков. Когато изпълняват ритуалите си обаче, ако те са свързани с действия, които пречат на останалите, трябва да се намери решение на проблема".

Според него решението е в изграждането на един,или два ритуални дома. "Обещано им е още преди миналите избори, а не е направено - стърчат само едни железа. Територията е съобразена и не е в близост с жилищни сгради", каза Николай Недков. Според него  домът не работи, а вече има усвоени много средства по подобен проект.

Първият ритуален дом трябваше да заработи в "Аспарухово", в района на улица "Розова долина", близо до гората на Джанавара. Идеята е в него живеещите наблизо семейства от малцинствата да правят сватбите си, кръщенета и други важни за бита им ритуали, без да са принудени да редят маси по дворове и улици, да вдигат шум, да гърмят с бомбички. "Ще идваме тук, ако е направено хубаво. Луксозно, по нашия вкус. И без друго по ресторантите не ни искат, че сме шумни, а и много скъпо е там. Нашите сватби са по 3 дни. В дома ще правим всичко. Трябваше да има и светлинни ефекти тук, за да не гърмят децата бомбички. И понеже е на закрито нашата музика няма да се чува из целия квартал и полицията да идва да ни разваля празника.  По-богатите ще плащат наем и така ще помагаме за сватбите на по-бедните". Това обясни пред екипа ни млада обитателка на махалата на "Розова долина". И ни показа прозореца, през който младежите влизат в недовършения ритуален дом. Той е построен от панели тип сандвич, има окачени тавани, които на места висят заради опити да бъдат откраднати кабелите под тях. Покривът не е напълно завършен и веднъж влезли през прозореца вандалите през него се прехвърлят от помещение в помещение. Ръждясали железа стърчат от стените. Плочникът пред заключената врата пък е покрит с купчина конска тор...