Двете най-големи съдилища казаха „ не” на този Висш съдебен съвет

Новините

07-07-2011, 07:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

„Дневник” продължава темата за скандалите около съдебната система, случващи се вече почти ежедневно. В своя публикация изданието съобщава, че двете най-големи съдилища в България вчера бойкотираха избора на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Софийските градски и районен съд не избраха делегати за специалното събрание, което трябва да гласува кои двама съдии да влязат във ВСС на мястото на подалите протестни оставки Капка Костова и Галина Захарова.

София трябваше да излъчи 26 делегати. Бяха предложени обаче само 7 - всички от Софийския градски съд, начело с бившия му председател Светлин Михайлов.

От районния съд не излезе нито едно име.След това от 141 магистрати 97 пуснаха недействителни бюлетини и не избраха нито един делегат.

Апелативният съд в столицата и магистратите от Благоевград първи отказаха да имат нещо общо с този ВСС. След тях и Върховният касационен съд отказа да излъчи делегати.

Бойкотът на съдиите е знаков, но има най-вече морален характер. Като не излъчват делегати, те няма да успят да провалят избора, насрочен за 12 юли, на нови членове на ВСС.

Актът на магистратите е своеобразна подкрепа на призива на Съюза на съдиите ВСС да подаде оставка заради спорните назначения на началници в системата.

Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви, че изразява "възторжена подкрепа" за общността на съдиите от София, Благоевград и Върховния касационен съд, които бойкотираха ВСС.