Кара дере пак е на прицел

Архив Варна

16-06-2011, 09:00

Снимка:

СНИМКА: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Две години след скандалния проект на Станишев-брат девствените гори и плажове на Карадере отново са апетитна плячка за предприемачите.

"Инвеститори искат да построят 20 къщички в местността Светерица. Така наречените "къщички" са 3-етажни, високи по 10 метра, проектът предвижда и около 2000 паркоместа", каза  по телефона за ВарнаУтре.бг г-н Петко Цветков, изпълнителен директор на "Българска Фондация биоразнообразие".

По думите му, един и същ проект се връща няколко пъти от различни фирми вече няколко поредни години.

Става въпрос за същия инвестиционен проект, с който преди 2 години Георгий Станишев, братът на бившия премиер, опита да получи разрешение за строителство на Карадере. На следващата година фирма "БП Ресурс" внася същия проект, който отново е спрян, а тази година фирмата е „ДАРМАТЕКС БЪЛГАРИЯ” ЕООД, обясни г-н Цветков.

"Не знаем, дали е Станишев, дали е брат му, смятаме, че може да са те, но няма как да сме сигурни. Едно и също предложение се внася за пореден път от различни фирми", сподели още директорът на фондацията и допълни: "Земята, която искат да застроят, е няколко десетки декара, но въздействието няма да е само върху самата земя, а и върху всичко наоколо. Освен това част от дерето е свлачищен район, така че със сигурност ще леят и бетон".

"Малък цирк се случи вчера. Имаше говорилня, дори заплахи от някои местни представители", разказва Петко Цветков за вчерашното обществено обсъждане на проект за "изграждане на курортни сгради" в местността Светерица, което се проведе в с. Горица, община Бяла.

Хиляди подписи от цялата страна са внесени срещу застрояването на Карадере. Много от хората, които наскоро са си закупили имоти в местността, са се обявили вчера срещу проекта за застрояване, защото са дошли тук именно заради спокойствието.

Коалиция “За да остане природа в България”, която е обединение на повече от 22 природозащитни неправителствени организации, граждански сдружения и инициативи, включително "Българска Фондация биоразнообразие", за пореден път се е обявила против оценката за съвместимост на фирмата инвеститор.

По думите на Петко Цветков, не е преценен комулативният ефект от замърсявания, който поразява почвата в дълбочина и достига до подпочвените води.

Българското дружество за защита на птиците е публикувало оценка за степента на въздействие върху защитените зони, която може да изтеглите от сайта на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас. Според нея евентуален строеж на Карадере ще засегне защитена зона по Директивата за местообитанията. Жалба и искане за отмяна на еко-оценка от СДП Балкани до министър Караджова може да видите тук.

Закононарушенията на инвестицонното предложение за строителство вижте на сайта forthenature.org

"Там живеят много защитени птици. Едно застрояване няма да унищожи само земята под строежа, а ще въздейства цялостно. Дори присъствието на огромно количество хора е опасно за видовете там", сподели още директорът на фондацията.

По принцип инвеститорът е длъжен да направи екологична оценка. Един от основните проблеми обаче е, че инвеститорът сам си избира екип, който да направи тази оценка и дори често не плаща на експертите, ако дадат негативна оценка, обясни г-н Цветков. "Ние като НПО многократно сме настоявали плащането да става чрез независим орган, като Министерството на околната среда и водите", каза той. В противен случай оценката няма как да бъде обективна.

"Оценката на инфраструктурата, която е изготвена от инвеститора, няма точен характер, ще има проблеми с питейната вода, водоснабдяването, пътищата, електроснабдяването", каза Петко Цветков. Проблемът според него и всички екологични организации, които са се обявили против този проект, е че това е само началото на цяла серия от инвестиционни намерения в района на Карадере.

Карадере е по-близо до Варна, намира се на територията на варненската община Бяла, но неясно защо е под контрола на РИОСВ-Бургас - от другата страна на прохода през Стара планина. Голяма варненска група е присъствала на обсъждането вчера и се е обявила категорично против новите намерения за застрояване. Ако бъде дадена зелена светлина на инвестиционния проект, това ще е началото на цяла серия строежи, смятат еколозите.

Според Петков е необходима дългосрочна стратегия, план за управление на защитените територии по Натура 2000, по Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии и Закона за околната среда. Необходимо е и най-после да се приеме законът за плановете - да се изработи и да започне да се прилага. Същото се отнася и за устройствена схема за Черноморското крайбрежие. "Това ще улесни и общините, и хората", каза г-н Цветков.

"Законът не забранява категорично строежите в района на Карадере. Има доста сериозни разпоредби, но те просто не се спазват", допълни той.

Нова екологичнй оценка за съвместимост трябва да бъде изготвена на база на внесените вчера по време на срещата в Горица въпроси, доклади и оценки. В 7-дневен срок (т.е. до 21 юни) могат да се внасят още възражения в РИОСВ-Бургас. От там пък ще ги изпратят на инвеститора. Когато той даде отговор (има право да преработи доклада си), ще бъде съставена експертна комисия, която ще реши, дали докладите са достатъчни и строежът да получи разрешение. В крайна сметка последната дума е на директора на РИОСВ-Бургас, който дава положителен или отрицателен отговор на инвестиционното предложение.

След това решението може да бъде обжалвано пред съда, пред МОСВ и накрая пред Европейската комисия, обясни ни г-н Цветков.

По думите на директора на "Българска Фондация биоразнообразие", ако се даде разрешение за строеж, което ще навреди на природата на Карадере, еколокогичните организации ще дадат максимален отпор.

За мнение потърсихме и еколога на община Бяла Атанас Атанасов, но той отказа да разговаря без разрешението на кмета Атанас Трендафилов, когото пък не открихме днес.

Писмени становища могат да се предоставят в кметство с. Горица, Община Бяла и РИОСВ-Бургас до 21 юни!