Екатерина Михайлова: Изборите в неделя ще се използват, за да се натрие носа на Костов

Новините

10-06-2011, 04:44

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В. „Сега” помества обширно интервю с Ек.Михайлова, която е зам.-шеф на ДСБ и зам.-председател на НС.

В интервюто тя обяснява защо ДСБ не може да подкрепи промените в Конституцията във връзка с т.нар. пакт за финансова стабилност и най-вече заради един текст, който се появи по-късно. „Първоначално се говореше, че ще има ограничения за дефицита, както например е в конституцията на Германия.

След това обаче се появиха и идеи в основния закон да влезе текст, че промените в данъците ще стават с одобрението на 2/3 от народните представители. В нито една държава няма такова ограничение. Нашите аргументи срещу тази промяна са, че правителството се избира с обикновено мнозинство. То осъществява вътрешната политика, включително данъчната. Нормално е едно правителство да може да прокарва тази политика в парламента. 2/3 са 160 депутати.

Правителството ще стане заложник на малки групи в парламента, защото досега кабинетите, с изключение на тройната коалиция, нямаха толкова гласове. Управлението ще трябва да разчита или на опозицията, или на други парламентарни групи, или на независими депутати. В конституцията, разбира се, могат да се сложат текстове, които да гарантират финансова стабилност и да не дават възможност за произвол в данъчната политика. Това може да стане с по-общ текст,а в останалата част подкрепяме промените. „

Тя се спира и на предстоящия вътрешен вот в неделя - 12 юни, когато в "Синята коалиция" има отворени предварителни избори за президент и за кмет на София. В тях може да участва всеки. „ Но някои от нашите политически опоненти извън коалицията се опитват да се намесят в тях. В публични изказвания и интервюта техни представители вземат страна.

Има откровени заявки, че ще се опитат да използват отворените избори, за да натрият носа на Иван Костов. Ние се опасяваме от опити за организирана намеса, което може да опорочи тези избори. Възможно е други политически сили да активират част от своите членове, които да се включат не защото харесват някой кандидат, а просто да опорочат самия избор. Много се надявам да не стане. Никой няма интерес от такова нещо”, казва Михайлова.