Ден на репродуктивното здраве - за първи път и във Варна

Новините

08-05-2011, 12:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Всеки човек има едно истинско и естествено желание и то е в семейството му да се роди  дете, което да бъде отгледано с много любов.

За съжаление в страната ни има стотици хиляди семейства, които са лишени от това голямо щастие. По различни медицински причини при мъжа, при жената или при двамата партньори, нещо на пръв поглед толкова естествено не може да настъпи, колкото и силно да го желаем.

Една шеста от населението между 20 и 49 години в световен мащаб среща трудности в зачеването на дете. В България семействата с репродуктивни проблеми според изследване на фонда за народонаселение към ООН са над 270 000.

Сдружение "Зачатие" е първата организация на хората с репродуктивни проблеми в България, напълно независима структура, съставена само от доброволци, която вече 7 години работи активно в информирането, подпомагането и защита на правата на пациентите с репродуктивни проблеми. Наши представители участват в Обществения съвет на Фонд „Център за асистирана репродукция” и в работна група към Министерството на здравеопазването за решаване на законодателни промени, свързани с репродуктивната медицина.

Сдружението осъществява посредничество между пациентите и отговорните държавни институции и местни администрации, предоставя актуална и достъпна информация чрез образователни кампании и посредством  сайта на организацията www.zachatie.org и дискусионните форуми към него. Сдружение „Зачатие” е подпомогнало над 30 семейства с финансова помощ за ин витро процедури, а над 10 от ин витро клиниките в страната се включват предоставяйки безплатни ин витро процедури за нашите благотворителни инициативи. То е пълноправен член на Европейската организация на хората с репродуктивни проблеми – Fertility Europe, в която членуват организации от десетки европейски страни.

На 25 юни 2011 Сдружение „Зачатие” организира за шести пореден път своята традиционна и мащабна инициатива "Ден на репродуктивното здраве", която се провежда всяка година в през юни в различни градове на страната. Досега Денят на репродуктивното здраве се е провеждал в градовете Плевен, София, Стара Загора, Бургас, Пловдив. Тази година събитието ще се проведе под надслов „Първи стъпки – профилактика и диагностика на инфертилитета” в морската столица на България - Варна.  Денят на репродуктивното здраве е уникално по формат и насоченост събитие и е помогнало на стотици български семейства да получат консултация и подкрепа. То обединява специалисти, пациенти, общественици и медии и дава възможността да се проведат стотици безплатни консултации с най-добрите лекари в областта на репродуктивната медицина в България - акушер-гинеколози, ембриолози, андролози, ендокринолози, имунолози, психолози и др., както и да се представят новостите в репродуктивната медицина у нас и в световен мащаб пред широка аудитория. Освен всичко това семействата ще могат да се срещнат с други хора с техните проблеми, да споделят опит, да си дадат кураж. Тази година инициативата ще се проведе в зали „Дали”, „Миро” и „Моне” на Бизнес хотел „Голдън Тюлип” Варна. Записване за консултации може да се направи на е-майл:  [email protected] , а актуален списък на специалистите, които са потвръдили участие и ще консултират безплатно пациенти, се обновява на страницата на събитието

Тази година в навечерието на "Деня на репродуктивното здраве" във Варна с концерт на входа на морската градина стартираме нова информационна кампания, насочена към профилактиката на заболяванията, водещи до стерилитет "БЪДИ В ЧАС по репродуктивно здраве!”. Кампанията е ориентирана към младите хора на възраст между 14 и 19 години и предвижда изготвяне и безплатно разпространение на образователни брошури поотделно за юношите и за девойките. В тях се разглеждат факторите, които оказват вредно влияние върху репродуктивното здраве и профилактиката, която трябва да залегне в модела на поведение на младите хора и отношението към тяхното собствено здраве. Планираме с помощта на членове и доброволци към сдружението да разпространяваме брошурите сред учениците от над 150 училища в страната в 30 български града. Ние сме хората, които най-добре знаят цената на борбата със стерилитета и възможността да спестим тези проблеми на бъдещите родители е нашата основна цел с тази кампания.