FB призив: Свобода за капитан Собаджиев

Животът

02-05-2011, 08:05

Снимка:

Личен архив

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Групата "Свобода за капитан Собаджиев" набира сила във Facebook.

Тя е създадена от дъщерята на българския капитан Светлозар Любомиров Собаджиев, арестуван на 28.03.2011 в Кристобал, Панама, по обвинение, че на кораба, командван от него, са намерени 169 кг кокаин.

Целият екипаж на кораба  "Маас Традер" е бил арестуван. След няколко дни, през които екипажът (основно Филипинци) не казва нищо, те са отделени в други помещения. Малко след това властите обвиняват капитан Собаджиев в организиране на контрабандата на кокаин.По-късно корабът и останалият екипаж са освободени, вероятно след заплащане на гаранция от страна на корабособствениците.
В момента капитан Собаджиев е в затвора в Панама - вече повече от 30 дни, без да му е предявено обвинения, дори без да е разпитван или да му са искани обяснения за случилото се.
"Както, може би всички знаят, капитана е отговорен за всичко случващо се на кораба, за който е отговорен, но не и в този случай. Против човешките права е някой да бъде държан в затвора, докато някой съд не постанови това. Основната презумпция е невиновен до доказване на противното", обясняват създателите на групата.
Здравословното състовние на 53-годишния капитан се влошава, предупреждават близките му и молят: "Помогнете да възбудим общественото мнение и да изискаме от Българската държава да направи възможното капитан Собаджиев да бъде депортиран в България, където да получи справедливо правораздаване". Дъщерята на Собаджиев - Лора, е написала на страницата: "Баща ми е добър човек и не заслужава да бъде там. Моля подкрепете го! Нека семейството ни бъде отново заедно!"