Европейски фирми предлагат работа на завършили ТУ-Варна

Архив Варна

20-04-2011, 14:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Над 200 души посетиха днес Международната трудова борса, провела се в Технически университет - Варна, на която присъстваха представители на норвежки, немски и датски фирми.

Борсата беше организрана от Агенцията по заетостта, Европейската мрежа за услуги по заетостта "EURES"-България и ТУ-Варна.

На изложението представители на Дания, Норвегия и Германия предлагаха работа на инженери и IТ-специалисти, които владеят на високо ниво езици - немски за Германия и английски за другите две страни. Това каза пред ВарнаУтре.бг Славка Радева, EURES-мениджър.

Представителите трите европейски страни предлагат работа на специалисти от други държави, включително и в България, за места, за които не са намерили кадри у дома.

"Инженерното образование, предлагано от ТУ-Варна е признато в много страни. Борсата е предназначена за бакалаври и магистри, но е полезна и за студентите, за да се ориентират. Тези, които са 1-ви и 2-ри курс и искат да се реализират в чужбина, могат да започнат да учат език успоредно с обучението си", каза г-жа Радева.

Средната стартова брутна работна заплата за начинаещи в Дания е 3000 евро, в Германия - 3700, а в Норвегия - 4200. За напреднали специалисти с опит е 6000-6500 евро в Дания, в Германия - 6000, в Норвегия - 5200 и нагоре, сподели още Славка Радева.

"Младите хора имат ентусиазъм да работят и в България и в чужбина. Биха останали тук, ако им се предложат добри условия на работа", каза представителката на "EURES"-България.

Много от кандидатите за работа навън носиха автобиографии днес. Оказа се обаче, че европейският формат на автобиография, популярен у нас, не е такъв в тези страни, защото е прекалено дълъг.

Ако търсите работа е ЕС, най-добре е да се регистрирате в европейския портал ec.europa.eu. Там фирми от европейското икономическо пространство обявяват свободни позиции във всички сфери, обясни г-жа Радева.