Гуцанов: В общината се случва върхът на безобразието и беззаконието

Мисия Варна

18-04-2011, 11:31

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият председател на ОбС и лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов обвини днес общината в лицето на кмета и общинския съвет в правно недопустими незаконни решения, които съсипват морската столица.

Пловдивската фирма "Стояновстрой" спечели поредния конкурс на общината - за изграждането на училище "Васил Левски" в Аспарухово, въпреки че не е коректна по отношение на последния договор, възложен й от местната власт - за стоежа на детска градина във "Владиславово". Фирмата е трябвало да завърши строежа 4 месеца, след подписването на договора - в края на октомври миналата година, т.е. в края на февруари 2011 г., а това още не се е случило, обясни Гуцанов. Според клауза в договора, за двата месеца закъснение фирмата трябва да плати на общината неустойки вече в размер на 15 %. Фирмата е спечелила обществената поръчка, точно заради сроковете, които е поела ангажимент да спази. Въпреки че не го е направила, не е изплатила и обезщетение, а общината й дава нова поръчка.

За това са нужни два подписа, обясни Гуцанов - на кмета Кирил Йорданов и на председателя на ОбС - Николай Апостолов, които трябва да поемат отговорност. "Тука се краде като за последно", каза червеният лидер и допълни - "С три сделки се подадоха маса имоти. Такова чудо не помня".

Борислав Гуцанов е сезирал за това нарушение ОбС, кмета Йорданов и областния управител Данчо Симеонов, но засега няма да сезира прокуратурата. "Не се занимавам с тези институции", коментира той.

Гуцанов се обяви и срещу решението на местния парламент за застрояване в курортите "Златни пясъци" и "Слънчев ден". Предложението за строителство в комплекса беше прието, след като веднъж беше върнато от общинските съветници, но отново внесено за гласуване на сесия, което е нарушение на закона, твърди лидерът на социалистите в града. "Как отхвърлено предложение отново влиза на сесия в противоречие със закона?", попита властта в града Гуцанов. По думите му "В общината се случва върхът на безобразието и беззаконието".

Лидерът на червените се обърна чрез медиите към управниците на града и с още един въпрос. Дали обещанието за изграждане на пречиствателна станция в Златни пясъци ще се случи, или няма да се спази.

Гуцанов се обяви за мораториум на решението за промяна на статута на 10 декара от терена на Логопедичната детска градина от публична в частна общинска собственост. "Имотът е дарен за деца със здравословни проблеми. Не може земята да се разделя и да се разпродава Морската градина", коментира Гуцанов. Във връзка с това решение, днес родители и ръководството на градината протестираха в двора на заведението.

"Щом имотът се сменя от публична в частна собственост, ясно е за какво става дума. Трябва да бъде наложен мораториум на тези публично-частни партньорства - те са заменки", заяви Гуцанов.

"Публично-частното партньорство се превръща в мръсна дума - в заменки на квадратен метър", каза още той.

След ГЕРБ може и да няма град, или с това управление да свърши града, коментира Гуцанов. "Аз не съм управляващ, а те не са опозиция. Да кажат какви са поне. Да си оправят терминологията. Това никой не си го е позволявал досега"

Относно вътрешно-партийните избори за кандидатурата на БСП за местните избори, лидерът на партията в града коментира, че вече са минали 2/3 от събранията, но засега е некоректно да се оповестяват резултатите от тях, тъй като не са финални.