Съдът оправда разрушителите на Картофената къща

Мисия Варна

08-02-2011, 10:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненският окръжен съд е обявил за невинни двамата управители на „Комар инвестмънт“ ООД Даниел Фучиджиев и Милен Петров, които през октомври 2008 г. събориха т. нар. Картофена къща на бул. „Княз Борис I“ 57, пише днес вестник "Народно дело".

Единият от управителите изпратил новината в редакцията. В електронното писмо той уточнявал, че: "На мястото ще правим каквото решим, може и надгробен паметник да построим".

„Ще протестираме оправдателната присъда“, заявява наблюдаващият прокурор Пламен Иванов от ВОП.

Старинната сграда на ъгъла с ул. "Братя Миладинови" беше срината буквално за 2 дни - един уикенд преди 2 години, когато, както се оказа, чиновниците почиват и няма кой да спре събарянето. Фучиджиев и Петров придобили имота с цел инвестиция, се посочва в обвинителния акт на прокуратурата. Инвеститорите потърсили начин да съборят сградата и да построят нова. Предвид местоположението на имота би трябвало новият строеж да им донесе значителна печалба, се сочи още в документа. След отказа на Националния институт за паметниците на културата да промени статута на сградата, Петров и Фучиджиев се възползвали от законова възможност да съборят Картофената къща.

На практика от НИПК просто не отговарили на питането на инвеститорите в законния 2-месечен срок. Те от своя страна приели това за мълчаливо съгласие и започнали да събарят.

Според зам.-кметът по архитектурата и строителството арх. Венелин Жечев, цялостният облик на бул. „Княз Борис І“ в тази му част трябва да се запази. Това означавало да бъде възстановена фасадата на старата сграда, която по негова информация е детайлно заснета, когато още е била цяла. Съществуващият подробен устройствен план на имота предвижда вдигане на още един етаж над сградата, при запазване на оригиналния й вид.

Сградата е строена през 1914 г. за дом на семейството на богатия търговец Димо Хаджидечев. По-късно в нея са живели и наследниците на съратника на Васил Левски - Иван Драсов. В годините на социализма там се намира Домът на активните борци против фашизма и капитализма. Стаите на първия етаж са разположени около голям вестибюл. Разпределението е симетрично спрямо централната ос, подчертана отвън с представителна стълба пред входа, а в интериора със стълба за втория етаж, описва архитект през 1985 г. От двете страни са били разположени стаите, по две от всяка страна.

Конструкцията на сградата е масивна с носещи тухлени стени и гредоред между етажите. Покривът е бил дървен, с покритие от масивни керемиди. Фасадата е била симетрична и богата на орнаменти, а по средата се откроявал балкон. Волутите под него били облечени в растителна плетеница. От 1982 г. сградата е декларирана като архитектурен паметник под номер 628. Името "Картофена къща" дойде заради заведение, разположено тук допреди няколко години, с пробладаващи картофени блюда в менюто.

Според "Народно дело" „Комар инвестмънт“ е една от фирмите дарители на управляващата партия ГЕРБ. По време на местните избори през 2007 г. компанията е дала на партията на Бойко Борисов 10 000 лв.

На въпрос на репортер на вестника дали фирмата ще продължи да спонсорира ГЕРБ, както го е направила на местните избори, управителят отговорил, че и Борислав Гуцанов (бел. ред. - който ги предаде на прокурор) да му звънне, и него ще спонсорира. „Защото ми е приятел от Морското училище“, обоснова се шефът на компанията.

По-късно в редакцията пристигнал нов имейл, с който Петров посочи, че „всяка интерпретация, различна от реалността, и липса на доказателствена основа ще бъде обект на юридически анализ“.