Петър Курумбашев: Дебатите по вота започнаха с кинопреглед от 70-те години

Архив Варна

20-01-2011, 10:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Повече от два часа  след началото на дебатите по искания вот на доверие към кабинета "Борисов" за цялостната му политика, парламентът не е стигнал до основния въпрос, мотивирал искането на министър-председателя - скандалът покрай разпространяваните в последните две седмици записи от разговори на шефа на митниците с различни хора във властта, включително и с Борисов.

В началото на дебата, който се предава пряко по БНТ и БНР, Борисов представи пред депутатите мотивите да поиска вот на доверие от парламента. "За да продължи да реализира своята политика, правителството се нуждае от подкрепата на народните представители, които да потвърдят с вота си политиката, за реализирането на която гласуваха преди година и седем месеца българските избиратели", посочи Борисов, който преди време нарече народните представители безделниц. Той заяви, че мерките, които се прилагат, за да разруши кръгове, които години наред са източвали държавата, днес пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя.

"Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото", отбеляза премиерът.

Целта според правителството е да се дискредитира политиката на управление на ГЕРБ и доверието към него. Вотът е за цялостната политика на правителството. В пленарната зала са всички министри от кабинета.

След патрона си в началото на дискусиите министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, Тотю Младенов взеха последователно думата, за да отчетат свършеното от тях. Така дебатите минаха предимно в техни изказвания. Единствено депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова заяви от парламентарната трибуна, че управляващите са "обречени да успеят".

"Не очаквах, че ще откриете вота с кинопреглед от началото на 70-те години. Не сме на семинар за детски учителки. Тук сме, защото шефът на митниците е обвиняван, че прикрива корупцията, а вътрешният министър не намери време да даде отговор вярно ли е това вече две седмици", репликира депутатът от левицата Петър Курумбашев. На няколко пъти той беше репликиран от председателя на парламента Цецка Цачева, че се измества темата и в момента се говори за образование.