Държавните и общински фирми с преференции при обществените поръчки

Новините

17-12-2010, 11:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Държавните и общинските фирми да печелят обществени поръчки без конкурс предвижда концепцията за изцяло нов закон, която ще бъде гласувана от Министерския съвет през януари, съобщи депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Юристът е член на работната група за изработването на документа, съобщи Дневник.

Условие процедурите да се дават на вътрешни фирми е те да са 100% собственост на възложителя. Поръчките ще се наричат in house и ще влязат в новия закон, който трябва да бъде написан до 21 август 2011 г. Работната група, в която участват държавни чиновници и депутати, се е позовала на решение на Съда на европейските общности, според което поръчките могат да се възлагат директно на 100% държавни фирми.

Засега идеята е това да засегне поръчки на държавата, общините и министерствата, но за агенциите да се запази задължителният конкурс.

Според бизнеса, ако бъде направена поправката, тя би противоречала на конкуренцията. "Не трябва да има преференции за държавните и общинските фирми. Целта на закона е бюджетните и общинските средства да се изразходят най-ефективно. Това се гарантира най-добре с конкурентна борба между фирмите, независимо от това каква е тяхната собственост – държавна, общинска или частна", коментира пред "Дневник" зам.-председателя на БСК Камен Колев.

„ Трябва да има орган, който да преглежда процедурите и да отсява тези, които са зле подготвени. Най-добре е това да бъде Агенцията за обществените поръчки", коментира новата концепция Йордан Кисьов от КРИБ. В новия закон трябва да бъде заложено фирмите, които помагат на държавните институции за изработка на конкурсната документация, да не могат да участват в същите процедури.

Концепцията за нов закон за обществените поръчки предвижда в него да бъдат включени и сега действащите подзаконови нормативни актове. "По този начин възлагането на малки обществени поръчки ще се провежда по същите правила и процедури, по които се възлагат и големите", обясни Радев. Работната група обмисля в новия закон да бъде задължително включен конкретен дял, с който могат да участват подизпълнители в поръчката.

От ГЕРБ са си поставили за цел да въведат списък с нелоялните фирми изпълнители, който да се поддържа от Агенцията за обществени поръчки (АОП), но тепърва ще се уточняват по какви критерии ще влизат компаниите в него и за какъв период ще преседяват вътре.

Ще се направи опит да се регламентират случаите, в които сключените договори ще могат да бъдат променяни. Сега се обявяват допълнителни поръчки в случай на оскъпяване. Забавянето на поръчки невинаги се третира по някакъв начин.

"Това е много важно при строителството на магистрали например, защото може изведнъж да бъдат открити археологически разкопки, което ще забави строителството. Може и да се стигне до оскъпяване, което също трябва да се предоговори, но в точно определени случаи", допълни Радев.