„Чигот” ще живеят 3 дни в XV век

Архив Варна

05-11-2010, 06:46

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Рицарите от „Чигот” се връщат днес в 1444 г. точно 5 дни преди битката за Варна. 3 дни те ще се подготвят за историческия сблъсък между кръстоносците на Владислав III Ягело и турската войска.

В събота и неделя, в парка на Аспарухово, момчетата и момичетата от Сдружение "Чигот" ще пресъздат абсолютно автентичната атмосфера на Средовековието, в най-малките детайли - средновековно занаятчийство, игри, цивилно облекло от периода, палатки, храна, напитки, прибори, оръжия, дори самата фехтовка е съобразена със средновековните техники.

Срещаме се с Васил, който е в „Чигот” от 4 години и ни разказва за сдружението.

„Всичко тръгва от любовта към фентъзи книгите преди 5-6 години”, разказва той. Момчетата са искали да участват в битки, както в историите, но нещата далеч са еволюирали. Сега те старателно събират информация за всичко, свързано с периода на късното Средновековие – XII-XIV век и научават все повече интересни факти.

„Разбрахме, че нещата са далеч по-интересни, отколкото сме си ги представяли”, казва Васил.

Те искат да споделят наученото, затова правят демонстрации. Опитът ги е научил, че децата много се впечатляват, когато гледат възстановките им, защото този метод на влизане в историята е далеч по-интересен за тях.

„Чигот” на старобългарски означава добър воин, гвардеец от личната армия на владетеля, който има и дипломатически функции, обяснява Васко.

„Чигот” е основан във Варна и се състои от 24 души, 10 от които в момента са в София. Има всякакви хора в сдружението, повечето, от които са студенти – по право, икономика, психология и т.н. Най-младите са на 16, като те не участват в битките, а най-големите са на 35-36 години, разказва Васко.

Всеки сам си разпределя задълженията и прави, каквото може най-добре за организацията. Решенията вземат заедно, като се срещат веднъж седмично, за да ги обсъдят. Нещо като „малка демокрация”, казва Васил. С хората в София общуват онлайн, а те също тренират историческа фехтовка, но там.

„Чигот” се надяват на печалба, но засега имат „умерен успех”, казва той.

Нямат спонсори, защото те искат винилите и логата им да присъстват на дрехите, щитовете, палатките им, а това няма как да се случи, тъй като „Чигот” се стараят всичко да е автентично.

Освен че държавните институции рядко им оказват подкрепа, често се случва да им пречат. Например музеят „Владислав Варненчик” им е искат пари, за да направят възстановката си там, вместо да им съдействат. Случвало им се е, когато обикалят да разглеждат средновековни експозиции, или находки, да ги мислят за иманяри, или крадци.

С времето момчетата и момичетата от „Чигот” научават все повече. Освен че разглеждат музейни експонати, средновековни антики, църкви и крепости, те четат учебници писани за периода, но на италиански и на немски, български няма. Има и много западни форуми, където намират информация, защото тук не са развити. Целта на проучванията им е да добият ясна представа за това как точно е изглеждал животът в средните векове. Например за размера, теглото и материалите и начина, по които са правени оръжията.

„Голямата ни болка е, че в България не се стимулира културата”, казва Васил.

"Тук не се пази. Църкви, стенописи, крепости се рушат, постоянно изчезват предмети от музеите, не се изнасят експозиции."

За хората в сдружението цялото проучване и реалистичните достоверни възстановки са забавление и го правят с голямо желание, казва Васко.

Относно личната екипировка, обикновено всеки сам си я прави, но си помагат. Става дума за всичко, което се включва в бита и във военното дело.

„Чигот” са се съсредоточили в периода на Втората Българска държава, след въстанието на Асен и Петър. Тази епоха им е най-интересна, казва Васил.

Всички имат брони, доспехи, шлемове, лъкове, саби, боздугани и други оръжия, които изглеждат точно като тези, които са характерни за епохата.

От миналата година имат и малък, преносим катапулт, който са си направили сами и отговаря на средновековните характеристики.

За цивилния живот разполагат с прибори, покъщнина, палатки, които са  направени от промазан плат. За всичко използват само естествени материи – лен, памук.

Палатките им изглеждат като цирков манеж, големи, кръгли и високи. За да ги направят автентични, са ползвали средновековни византийски ръкописи за българската армия.

Този уикенд „Чигот” ще ни демонстрират занаяти като плетене на ризница, кожарство, шиене, бродиране, тъкане и т.н.

Момичета също участват и тренират и се въоръжават, съобразяват се колко тежки доспехи и екипировка могат да носят. „Намират начин да се чувстват комфортно”, казва Васил.

Самите битки имат сценарий, т.е. развръзката е исторически достоверна, но от там нататък лисва конкретна хореография, кой с кого ще се бие и какви похвати ще използва.

Разбира се, дори фехтовката е съобразена с конкретната епоха.

Над 40 души ще вземат участие на възстановката този уикенд, ще се включат подобни сдружения като "САСР - Сила", "18-ти пехотен Етърски на Н.В. цар Фердинанд полк", ще има и гости от Сърбия.

Всички в „Чигот” са приятели и се стараят да интегрират всеки нов член, да няма изолация, казва Васил. „Хората трябва да се мотивират, това е рядко хоби”, обяснява той.

{gallery}Story/2010-11-02-chigot{/gallery}

Васко ни заведе в работилницата, близо до Аксаково, където момчетата изработват автентичните оръжия, накити, прибори за хранене и т.н.

Там заварихме Теодор и Стефан. Казват ни, че Теодор и Цветин, който не беше там в момента, са основните майстори. Те проектират мечовете след проучвания и след това ги изработват. Процесът е сложен и продължителен. Един меч се изработва за около седмица. Използва се ъглошлайф, стоманата се закалява и след всички необходими процедури се слагат дръжки. Мечовете отговарят на теглото и размера на оръжията през Средновековието, ни разказват момчетата в работилницата.

Доста са опасни и за битка мечовете се затъпяват с 2 мм ръб.

Стоманените мечове се използват само в брониран бой.

За изработката консумативите са по-скъпи от самите материали, казва Теодор. С времето нараства интереса към произведенията им. Понякога хората ги купуват за подаръци например. Цената на един меч е 250 лв. и нагоре.

Украшенията и накитите се правят от месинг, въпреки че средновековните са правени от благородни метали, но иначе са копия на тези от периода.

В сдружението всички са много ценни хора. Умни, любознателни и запалени по темата.

Като цяло хората, които се занимават със сходна дейност и са се съсредоточили в средновековния период за цяла България,  са около 60. Има подобни сдружения в Пловдив, Велико Търново, Бургас, София и други градове.

Най-голямата възстановка, в която „Чигот” са участвали, е била в Шумен. Във възстановката на превземането от Владислав Варненчик на Шуменската крепост, са се включили 165 човека от цялата страна и от чужбина.

„Там взеха участие много чужденци и от тях видяхме как трябва да стават нещата. Учим се”, казва Стефан.

От тази възстановка „Чигот” са се навили да направят битката за Варна.

За да има масовост на тези събития, сдруженията се срещат в началото на всяка година, обикновено във Велико Търново, за да планират възстановките си и да работят заедно по тях.

По принцип „Чигот” държат на историческата достоверност, а не само на зрелищния спектакъл. „По тази причина не работим с „Бага-тур” и „Фанагория”, казва Васил.

„Чигот” са получавали покани за различни страни в Европа, но досега са успели да отидат само в Сърбия, по финансови причини, казва Теодор. Той допълва, че е несъвместимо с желанието им за историческа достоверност, да бъдат сложени винили на палатките им, но все пак продължават да търсят спонсори.

„Стараем се това да се превърне в наша професия, но засега повече гълта средства, отколкото дава”, каза още той.

Малко по малко отстраняват недостатъците, с които са правили компромиси и възстановките им стават все по-реалистични, споделят момчетата.

Сдружението е потърсило партньори на Балканите, но само в Сърбия са отговорили на изискванията им и засега работят само с тях от региона.

„Чигот” показват на децата неща, които ги няма в учебниците, обобщават мисията си момчетата.

След работилницата продължаваме към залата в Младежкия дом, където тренират историческа фехтовка.

По принцип Теодор води тренировките, защото е най-опитен и най-усилено се е занимавал с този спорт. Но днес са заети със Стефан да довършат всичко за предстоящата през уикенда възстановка. „Може да се наложат дори нощни смени”, казва Стефан, когато си тръгваме от работилницата им.

Днес Виктор води тренировката. С Васко ни демонстрираха какво представлява фехтовката и е доста различна от това, което си представяме под този спорт.

За тренировките използват кори, налакътници и пластмасови протектори. Засега имат само две професионални маски, защото са скъпи.

„По време на битките постоянно преценяваме, не е безразборно хаотично блъскане”, казва Васко. В двубой винаги се пазят един друг, за да не се нараняват.

{gallery}Story/2010-11-02-chigot2{/gallery}

Хората в сдружението наистина са взели на сериозно всичко и по време на възстановките си дори храната е съобразена с рецептите и продуктите от периода. Намират запазени рецепти в интернет и използват само подправки, които са били налични, като карамфил, кориандър, черен пипер, канела и други.

Тогава не е имало чушки, картофи и царевица, а рецептите са предимно с варива, най-вече леща.

„Всичко е много люто и пикантно”, разказва Васко. „Характерно е, че много са смесвали вкусовете.” Той ни даде пример с рецепта, която скоро са изпробвали – ориз с напоени във вино ядки, заедно с мед. Получава се сладко-кисело ястие, но е много вкусно, уверява ни той.

Правят и средновековни напитки като медовина и ябълково вино.

Приборите, с които се хранят, също са автентични и сами са ги изработвали. Има лъжици, но не и вилици. Използват и ножчета със затъпен връх за забождане.

Повече за „Чигот” вижте на chigot.com или на страницата им във Фейсбук – "Чигот – Исторически възстановки".

На 6-ти ноември 2010 г. (събота) ще имате възможност да се насладите лично на средновековен военен лагер, където ще можете да стреляте с лък или пък да се включите в урок по фехтовка, да мятате копие, както и да играете на средновековни игри. На този ден участниците ще ви разкажат интересни факти от историята и ще ви демонстрират цивилно облекло от периода. Ще бъдат изложени реплики на средновековни брони и оръжия.

Заповядайте и на 7-ми ноември 2010 г. от 16 часа да видите как възстановчиците пресъздават битката за Варна от последния кръстоносен поход, на чело с крал Владислав III Ягело.

Входът е свободен, мястото е Аспарухово, така че елате, ако имате интерес към историята или просто искате да опитате нещо ново и да се забавлявате, призовават „Чигот”.