Ако сте буден гражданин

Животът

01-11-2010, 15:25

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Как да постъпим, ако се сблъскаме с нерешимия казус - мъртъв делфин на плажа

В събота ВарнаУтре.бг получи сигнал за мъртъв делфин на плажа между трета и четвърта буна.

В понеделник тялото на нещастния бозайник продължаваше да се разлага на същото място, създавайки условия за избухването на екологична бомба, докато не се изяснят причините за смъртта му.

За да установим кой е най-прекият начин да предотвратим подобни случаи в бъдеще, се свързахме последователно с институциите, които биха могли да бъдат отговорни за бързото отстраняване на труп на каквото и да е животно, намерило смъртта си на пътя, на плажа, в кварталната градинка.

Тъй като става въпрос за делфин, свързахме се първо със ст.н.с. II ст. д-р Даниела Петрова, директор на Института по Рибни Ресурси (ИРР) – Варна, която ни увери, че има проект, който се занимава точно с делфините като защитени видове и от ИРР ще изследват мъртвото животно и евентуално ще установят причините за смъртта му. Що се отнася до преместването му от плажа обаче, ни посъветва да се свържем с Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

"Вече имаме не един, а два подадени сигнала за мъртви делфини на плажа на Варна. Единият е между 3-та и 4-та буна, а другият - между 1-ва и 2-ра", ни отговори Румяна Радилова, директор на РИОСВ - Варна. Мъртвите животни вече са изследвани и се работи по изясняване на причините, довели до смъртта им, каза още г-жа Радилова. Но що се отнася до преместването: "Инспекцията няма право да мести животното, по Закона за биологичното разнообразие. Оттук нататък районните общини трябва да се погрижат за случая."

"Доколкото съм запозната, има отделен общински бюджет точно за такива случаи", делово заключи г-жа Радилова.

Кметът на район "Приморски" Пламен Градинаров с изненада сподели, че това задължение на общината е ново за него. Г-н Градинаров обеща веднага да се свърже със Стойчо Бакалов - шеф на дирекция "Осигуряване и опазване на обществения ред" и общината да вземе мерки и за двата случая на тела на делфини, за които научава току-що от ВарнаУтре.бг.

Разговaряхме и с Андрей Василев - управител на фирмата-концесионер на плажа "Лазурен бряг '91", която би трябвало да е най-пряко засегната от случая. Той ни увери, че лично е алармирал РИОКОЗ, откъдето са му казали, че трябва да се извършат изследвания на мъртвото животно.

Изводът от цялото "разследване" е:

Ако видите подобна тъжна гледка - мъртъв делфин на плажа, своевременно подайте сигнал на зеления телефон на РИОСВ: 052/678 848.