Защитата на Анелия Цветкова разпита и Гриша Ганчев

Архив Варна

08-10-2010, 13:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Защитата на обвинената за взимане на подкуп варненска съдийка Анелия Цветкова разпита днес дори футболния бос Гриша Ганчев.

Той трябваше да убеди съда, че намерените в дома на бившата шефка на Административния съд във Варна 60 000 лева са част от 100 000 лева, които той дал назаем на вуйчото на Цветкова. Парите трябвали на Иван Грозданов, който работел в „Литекс комерс“, за да купи от Цветкова апартамента й във Варна. Договорът между двамата досега не е заверен пред нотариус, стана известно в съдебната зала. Всъщност покупката била замислена с цел Цветкова да получи финансова помощ от близките си за отглеждане на собственото си дете и това на починалата й сестра.

Днес Гриша Ганчев, който някалко пъти не се явяваше на делото, потвърди тезата на защитата: фирмата му дала заема на Грозданов без определен срок за връщане на парите. Пред съда собственикът на "Литекс" бурно отрече в компанията му раздаването на кредити да е честа практика.

Цветкова беше арестувана на 17 юли 2008 г. при показна акция с 10 000 белязани лева, в дома й полицията откри още 150 000 лева и 400 гр. злато. Според обвинението Цветкова е поискала 90 000 лева, за да реши 4 дела в полза на строителния предприемач Стефан Стефанов и сина му - адвокат Георги Стефанов.

Делото срещу Анелия Цветкова и днес беше отложено - за 6 декември. За четвърти път пред съда не се яви основният свидетел - Георги Стефанов.

"Този човек разиграва процеса срещу Анелия Цветкова", заяви Алексей Трифонов, председател на съдебния състав на Софийския градски съд, натоварен с делото.

Днес Георги Стефанов трябваше да бъде доведен принудително, но органите на реда не са го открили на адреса му.
Варненецът е изпратил молба до деловодството на съда, в която посочва, че не желае да свидетелства въз основа на чл. 121 от НПК, според който свидетелят не е длъжен да дава показания по въпроси, отговорите на които биха го уличили в извършване на престъпление. Според действащото законодателство, Стефанов единствено може да бъде доведен принудително, но не и да бъде арестуван за неявяването си.