„Гераците” - опит за вникване в миналото или пътешествие към бъдещето?

Варна Лайф

07-10-2010, 10:43

Снимка:

ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фестивалният ден, посветен на регламентирани дискусии със създателите на ново българско кино в рамките на „Златна роза”, премина под модераторския бон тон на киноведа Петя Александрова, която представи екипа на кинолентата „Гераците”

Пред обектива на журналистите застанаха актьорът Максим Генчев в качеството си и на сценарист и режисьор на „Гераците” и младата продуцентка Десислава Ковачева.

„Гераците” е заснет с нисък бюджет от 60-62 хиляди лева. Филмът е продуциран от общинска сесия на гр. Елин Пелин с 50 хиляди лева. Когато Максим Генчев разказва на общинските съветници идеята си за интерпретация върху повестта, отначало се шегува с тях като описва Йовка като „разглезено гадже от типа на „Стъклен дом”, а Йордан Герака като шеф на структура от онези, за които се пишат журналистическите хроники”, общинските съветници онемяли... Явно нещо трепна в тези хора, пробуди се и показаха, че не биха искали да се прави по този начин кино” - разказва авторът на проекта Максим Генчев. Той експериментирал с отношението им към изконните стойности и традиции.  Като традиционен пък, в смисъл на конвенционален, българските киноведи определиха филма „Гераците”. Те не спестиха бележки за монтажа и ракурсите на снимане. Авторът призна, че с една статична камера и две лампи и с програма „Адоб премиер”, която е ползвал сам, за да монтира своя филм, са скромни опциите за монтаж, но пък има самочувствието да отстоява визията на филма, която според него е по-добра от някои проекти, продукт на БНТ. „Киното е сетивна работа, или те потапя, или те оставя равнодушен!”.

Максим Генчев е прав в тази констатация, но ми се струва, че оценката му за „Лов на дребни хищници” е неточна и встрани от тактичността, защото, ако за него този дебют е „еднодевка”, то за други зрители филмът на Цветодар Марков е  силен опит за анализ на реалността през погледа на различни поколения.

Разпространението на „Гераците” става с възрожденски плам - авторът сам организира прожекции на филма си с ученици. Вероятно учителките са очаквали, че като рекламно лице на колбаси Максим Генчев ще им представи сръчно и гъвкаво смляна храна за душата. По думите на автора, след всяка прожекция на „Гераците” са се случвали интересни събеседвания с подрастващите. В „Гераците” участва младата варненка - актрисата Десислава Чотуркова, която макар и завършила актьорско майсторство за куклен театър, според режисьора притежава специфична, драмитична характерност, вписваща се хармонично в неговата интерпретация. Максим Генчев продължава пътуването си в нови кинопроекти като отново ще работи върху роден класически текст, защото класиката има силата да представи всички проблеми на нашата действителност.