Честито! Реститути завладяха половината халколитен некропол

Мисия Варна

16-09-2010, 10:35

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

4,4 декара от Варненския халколитен некропол вече са частна собственост, съобщи председателят на сдружение "Култура и туризъм на българския Североизток" Димитър Дичев.

За опасността мястото, където е открито най-старото обработено злато в света, да стане обект на реституция, той предупреждава отдавна. И явно напразно. Веднага след изтичането на периода, за който теренът в Западната промишлена зона с над 700 непроучени още гробове имаше статут на резерват, бивше работническо-мениджърско дружество със 7 субекта, членуващи в него, е получило собствеността над половината земя. 

Имахме желание да облагородим това място, да направим до него туристическа пътека, да го превърнем в туристическа атракция, да покажем на варненци и хилядите туристи, които посещават града, къде е открито съкровището, което вече са разгледали в музея. За съжаление, не успяхме, коментира днес Димитър Дичев (на снимката вляво). Теренът, чиито точни граници се знаят само от няколко души, вече 20 години буренясва, а към хилядолетните гробове на най-старата цивилизация в света от всички страни настъпват складове и промишлени сгради.

За съдбата на Варненския халколитен некропол вероятно ще стане дума по време на предстоящото трето издание на Черноморския туристически форум на тема "Културният туризъм - бъдещето на България". Той ще се проведе от 23 до 25 септември във Фестивалния и конгресен център под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и културния министър Вежди Рашидов. Организатори са МИЕТ, община Варна и Варненската туристическа камара съвместно със сдружение "Култура и туризъм на българския Североизток" и Регионалния исторически музей. В рамките на форума ще бъде представен Стратегическият план за развитие на културния туризъм в България, а проф. Николай Овчаров ще изложи вижданията си за усвояването на културно-историческите ресурси за развитието на туризма. За участие са поканени представители на държавни и общински структури, неправителствени организации, туроператори и хотелиери, ще се включат представители на посолствата на Италия, Алжир, Естония, Южна Африка, а програмата предвижда и презентации на добри практики на културния туризъм в България, включително с посещение на място.

По-рано по темата: Реститут се точи за Варненския некропол

Масовият морски туризъм така или иначе се развива, а през последните години създава и доста проблеми. Затова идеята ни е да стимулираме мисъл, идеи, усилия, действия на всички заинтересовани страни за развитие на алтернативни видове туризъм, обясни председателят на Варненската туристическа камара доц. Марин Нешков (на снимката вдясно). По думите му културният туризъм носи много по-голям и всеобхватен ефект от масовия, включително с тласък за популяризиране на археологическите находки и уникалния български фолклор. Туризмът през последните 20 години доказа, че е антикризисен фактор, сега е време да насочим усилията си развитието на отрасъла да добие устойчив характер, допълни доц. Нешков.