Как да позная дали съм еко лицемер

Животът

12-08-2010, 12:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Всеки, който се е опитал да живеe "еко приятелски", знае, че е невъзможно да се направи всичко.

Няма най-правилен начин да бъдеш "зелен", но да правиш нещо, определено е по-добре от това да не правиш нищо. Може да бъде дразнещо да общуваш с хора, които самодоволно твърдят, че живеят "зелено", когато те далеч не правят и половината от всичко, което може да се направи.


Знаете ли какво е "еко лицемер"? Ето някои издайнически знаци на "зеленото" лицемерие. Твоят приятел не е толкова еко, колкото смята, ако прави някои от тези неща:

Рециклира редовно, но постоянно пазарува и използва много материали за еднократна употреба.

Всеки знае, че рециклирането е добро за планетата, но има важна причина, "Рециклирай" да не е единственото "R" в еко формулата "Reduce, Reuse, and Recycle" ("Намали, използвай повторно и рециклирай").

Използването на предмети за многократна употреба е по-добре от избора на такива за еднократно ползване - пластмасови торбички, бутилки, чаши, вилици, чинии и т.н., дори и да сте усърден в рециклирането.

Да рециклираш, но да ползваш торбичката само веднъж, си е чисто еко лицемерие.

Купува само органични еко храни, но яде месо на всяко хранене

Ако можете да си позволите да купувате само храни от еко ферми, това е страхотно, още по-хубаво дори е и сами да си ги отглеждате.

Но като цяло изборът на хранителни стоки също е от значение.

Намаляването на консумирането на месо и млечни продукти е един от най-значимите избори, който може да се направи, тъй като повишаването на броя на животните допринася за изменението на климата, обезлесяването, замърсяването на водите и др.

Притежава автомобил, отделящ по-малко вредни емисии, но винаги се вози сам в колата

Видът на колата, която караме, е само част от транспортното уравнение.

Ходенето пеш, колоезденето, използването на общ автомобил (carpooling), ползването на обществен транспорт, когато това е възможно, също са важни.

Опитайте се да карате най-ефeктивните, откъм гориво автомобили в класа на колата, от която се нуждаете.

Не е задължително колата ви да бъде хибрид.

Не забравяйте, че изборът на ефективни пътища не само спестява газ и време, а и намалява вредните емисии.

Заминава на еко ваканция сред природата, но прелита хиляди километри в самолет, за да отиде там

Как стигате до вашата дестинация може да има значително въздействие върху екологичността на вашата ваканция.

Една самолетна екскурзия за четиричленно семейство може да допринесе повече за глобалното затопляне, отколкото една година на алтернативно пътуване, според доклада на Съюза на загрижените учени (Union of Concerned Scientists).

Нещо повече, в доклада се казва, че пътниците, летящи в първа класа, може да удвоят своята въглеродна вреда, тъй като седалките в първа класа заемат повече място и така по-малко хора могат да се поберат в самолета.

Използва торби за хранителни стоки за многократна употреба, но пазарува бутилирана вода и опаковани боклуци


Това, което слагате в еко чантата си, е много по-важно от самата чанта.

По-добре е да носите найлонова торбичка за еднократна употреба и да я пълните с отгледани наблизо плодове и зеленчуци, отколкото да мъкнете еко торба, пълна с пакетирани храни и напитки, които са пътували хиляди километри.