24 часа: Някой тайно следил важните хора в Бургас

Архив Варна

02-07-2010, 04:53

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Нелегална система за подслушване и видеонаблюдение е предавала тайно от заседателната зала на община Бургас

в радиус от няколко километра, съобщава днес "24 часа".

Оборудването било разкрито случайно при ремонт. Работниците се уверили, че са изключили всичко, и започнали да режат кабелите. Оказало се обаче, че по един тече ток.

По чудо не пострада човек, издаде запознат със случая.

Майсторите проследили жицата и се натъкнали на микрофони и две камери. Системата била свързана с антена.

Сигналът до полицията е подаден от кмета. Не коментирам, отказа подробности Димитър Николов. И шефът на областната дирекция на МВР комисар Милен Димитров бе категоричен, че не може да говори по случая. Министър Цветан Цветанов бил информиран за инцидента.

Разследването търси хората, които са инсталирали техниката, както и каква цел са преследвали. В оборудваната като за "Биг Брадър" зала заседават постоянните комисии към общинския съвет, провеждат се и търгове. До помещението обаче достъп имат широк кръг хора.

Не е изключено системата да е поставена преди години. Според запознати обаче съвсем не става дума за излязло от употреба оборудване. На някои кабели имало фабрично поставена дата на производство 2009 г. Бургаската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за незаконно използване на "бръмбари". Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години.