Сантандер аплодира „Фолклорни фантазии"

Варна Лайф

01-07-2010, 11:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Култовият спектакъл на Варненския куклен театър бе включен в програмата на Втория международен преглед на фантастичните изкуства – проект, съпътстващ кандидатурата на испанския град Сантандер за европейска столица на културата.

От 25 до 27 юли площадите и подходящите открити пространства на града стават сцена на едни от най-добрите европейски спектакли, художествени и визуални инсталации. Общината подарява на хилядите си граждани и гости широк спектър от емоционални преживявания.

„Това бяха истински празници на синтетичното изкуство – сподели Вера Стойкова, директор на Варненския куклен театър, - а за мен това безспорно е изкуството на бъдещето. Видяхме един изключителен спектакъл, който съчетаваше актьорско майсторство, музика на живо и цирково изкуство. Макар и на открито, условията за реализиране на спектаклите бяха перфектни. Дори в определени моменти гасяха осветлението на площадите и околните сгради, за да се получи ефектът на сценичното осветление. Нашият спектакъл „Фолклорни фантазии” бе посрещнат с големи овации и достойно оценен заради актьорското майсторство, въображението и фантазията, с които е изграден. Играхме го три пъти, накрая вече ни спираха по улиците за автографи. Приятно беше да се чувстваме част от тези празнични дни.

Варненският куклен театър получи покани за следващи гостувания през шестте години, които предшестват избора на Сантандер за европейска културна столица. Ние, разбира се, споделихме, че град Варна също кандидатства за тази висока чест и това ще бъде афиширано на следващото издание на МКФ „Златният делфин” през 2011 година”.