Ветроходите от "Тол шипс" украсиха Истанбул

Новините

27-05-2010, 10:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българската баркентина "Калиакра" финишира трета във втората гонка от регатата "Тол шипс - Исторически морета 2010".

На първо и второ място в нейния клас А са традиционните съперници, построени по един и същи проект - руският ветроход "Мир" и полският "Дар млоджиежи", сочи сайтът на Международната асоциация за учебно ветроходство.

Както и във варненския етап от регатата, първа е пресякла финалната линия испанската 18-метрова яхта "Ханза". По коригирано време обаче тя не влиза в челната тройка в своя клас D. Там победител е руската "Акела", следвана от гръцката "Адонис" и украинската "Тамара". В клас В води холандският ветроход "Текла", втори е британският "Мейби", трети - турският "Бодрум", в клас С победител е хърватската яхта "Мати" с шкипер Магда Маковска, следвана от гръцките "Кристиана V" и "Адонис".

В генералното класиране по коригирано време първа е "Текла", на второ място е "Мати", трета - "Кристиана V".

Днес е официалното откриване на следващия етап от регатата. Домакин на "Тол шипс - Исторически морета 2010" е Истанбул. Участниците от по-малките класове С и D, сред които и варненската яхта "Съни Куин", са настанени в луксозната Атакьой марина. По-големите ветроходи са разположени в района на Каракьой срещу едни от най-забележителните обекти в Истанбул - двореца Топкапъ, църквата "Света София" и Синята джамия.