Турнирът „Млад гросмайстор” - най-вълнуващото състезание за годината

Архив Варна

25-05-2010, 16:58

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В навечерието на най-българския празник - 24 май, в уютната зала „Рубин” на Гранд хотел „Димят” се проведе седмият, заключителен турнир от веригата „Млад гросмайстор”,  организирана  за първи път през 1997 г.от  НДШФ „Морско конче” и по-късно продължена  от ШК „Веселин Топалов”.

Съгласно условията, през учебната 2009-2010 година  турнирите трябваше да бъдат 8, но поради отсъствието на подходяща зала за провеждането им  във Варна, един от тях не  беше проведен. Заслужава да се посочи рекордният брой  на състезателите. В седемте турнира през учебната 2009-2010 година във възрастовата група до 8 години са участвали средно по 18 състезатели, в турнирите на 10-годишните - 22-ма, на 12-годишните - 20  и на 16-годишните – 8 състезатели. През настоящата година веригата от турнири „Млад гросмайстор” стана най-вълнуващото състезание в града, очаквано с радост от младите шахматисти. В различните турнири  през годината участваха състезатели от  варненските училища, от  Аксаково, Балчик, Вълчи дол, Каварна, Генерал Тошево и Шабла.

В навечерието на финалния седми турнир на  веригата вълнението бе стигнало връхната си точка. След резултатите от проведените  шест турнира във възрастовите групи до 8 и 10 години безспорни водачи бяха Николай Иванов и Калоян Дичев. Но в    турнирите на 12- и 16-годишните конкуренцията бе особено напрегната. В групата на 12-годишните  с еднакви шансове за първото място бяха Марин  Зехирев  и Николай Пръвчев, а в групата на 16-годишните Калоян Костов и  Георги Андонов  в директния двубой трябваше да определят кой ще бъде победителят във веригата.

И наистина целият турнирен ден бе изпълнен с напрегната борба, вълнение, разочарование и радост.

{gallery}Sport-NEW/Chess/2010-05-23-Mlad-grossmaystor{/gallery}

След изиграване на последните партии победители в различните групи станаха:
В групата на 8-годишните безспорен лидер беше Николай Иванов от училище „Антон Страшимиров”. Той победи и в последния - 7-ми турнир, и с общ сбор от 89 точки стана победител и в крайното класиране, Наградата му е детски велосипед. В  последния турнир  на 10-годишните победи Никол Младенова от училище „Добри Чинтулов”. Но в крайното класиране тя остана на шесто място, като краен победител е Калоян Дичев - от училище „Гео Милев”. При 12-годишните победител  в 7-мия турнир и във веригата стана Марин Зехирев  с краен резултат от  82 точки. На второ място - със 79.5 точки остана Николай Пръвчев от Аксаково. В турнира на най-големите – 14-16-годишните, победи Георги Пеев от училище ”Г.С. Раковски”, но в крайното класиране той остана на 4-то място. Победител с 85 точки стана Георги Андонов от училище „Гео Милев”. Само с две точки след него се нареди Калоян Костов.

Победителите получиха купи и електронни шахматни часовници, подарени от ШК „Веселин Топалов” и Грандхотел „Димят”.

Съгласно условията на веригата първите петима във всяка възрастова група ще представят  Варна на предстоящото Пето открито европейско първенство на общински детски шахматни отбори, което ще се проведе през юни в Гранд хотел „Варна”.

На 12 юни честта на Варна ще защитават:

В отбора до 8 години: Николай Иванов - от ШК”Каиса”, Йоана Атанасова  и Лилия Петкова - от ШК „Варна”, Александър Шопов и Даниел Бинев - от ШК „Каиса”.

В отбора до 10 години : Калоян Дичев, Надежда Петкова и Адриан Даниел - ШК „Варна” и Светослав Конаков и Владислав Иванов - ШК „Веселин Топалов”. 

В отбора до  12 години: Марин Зехирев - от ШК „Варна”, Николай  Пръвчев - от ШК „Веселин Топалов”, Евгени Динев, Кристиян Карлов и Ивелин Илиев.

В отбора до 16 години: Георги Андонов, Калоян Костов, Стефан Зехирев, Георги Пеев и Драгомир Дичев.