Цветанов предпочете да замълчи за акция „Медузите“

Мисия Варна

18-05-2010, 11:27

Снимка:

СНИМКА: IMPACTPRESSGROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Всичко около акция „Медузите“ във Варна е въпрос на разследване, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов днес във Варна. И подчерта, че дори и да има евентуална трета част на  операцията, не би искал да го сподели точно в момента.

„В едно разследване се изисква технологично време да се направят съответните проверки. Всичко, което се случва във Варна, се прави и в други общини. Убеден съм, че местните власти и кметовете искат да има прозрачност и там, където са констатирани нарушения, да се носи отговорност. Всички разчитат на изпълнителната власт“, заяви Цветанов вместо коментар по провелите се в морската столица операции Медузите І и ІІ.

Престъпността, партиите и местната власт са се срастнали

По думите на вицепремиера проблемите през последните 20 години са следствие от срастването на организираната престъпност, партиите и местната изпълнителна власт. Ако в началото на демокрацията е имало ефективна правоохранителна и правораздавателна система, мутрите нямало да могат да се превърнат в бизнесмени и хора с бели якички. Именно заради това сега МВР провежда акции на територията на цялата страна – за да бъде наваксано всичко пропуснато през тези 20 години.

Има обществена подкрепа за създаването на специализираните съдилища, които да гледат делата срещу организираната престъпност и корупцията, стана ясно още от думите на Цветанов. Според него тази идея има и подкрепата на главния прокурор, на министъра на правосъдието и на други магистрати. „Надявам се, че съвсем скоро ще бъдат внесени и законодателни промени за създаването на подобен съд”, каза вицепремиерът.

Облагодетелстването на деца на магистрати е проблем

Облагодетелстването на деца на магистрати, които са се представили като социално слаби, с имоти по Черноморието е проблем, коментира още вътрешният министър. Той коментира и идеята на председателя на ВАС Константин Пенчев за създаването на съдебен ДАНС. „Това е непризнаване на правилната версия, която аз им предложих“, подчерта Цветанов. А тя е - всичко, което има в службите като информация, да бъде предоставено на висшия компетентен орган на съдебната власт. Също и да се даде достъп до класифицираната информация. Обезпокоителното в случая, според министъра обаче, е именно облагодетелстването на деца на магистрати с имоти по морето.

Министър Цветанов участва във форум, посветен на противодействието на трафика на хора, организиран от община Варна и местната комисия за борба с трафика на хора. По време на дискусията вицепремиерът обърна внимание и към проблема, че бременни майки продават децата си в чужбина. Според него това е и политически проблем, защото властимащите трябва да полагат повече усилия за създаване на по-добър живот за повече хора.