Адвокатски ангажимент отложи дело за заменките край Евксиноград

Архив Варна

16-04-2010, 07:55

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Неотложен служебен ангажимент на адвокат Ина Лулчева стана причината делото за няколко скандални заменки, включително и за рибарското селище край Евксиноград, срещу бившия председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков да бъде отложено още на първото заседание.

Следващото заседание, ако няма други проблеми, ще бъде на 18-и май. Съдът изиска адвокат Лулчева да представи официален документ от днешния си служебен ангажимент.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Юруков за четири неизгодни договора за замяна на държавна с частна собственост, станали от 23 до 26 януари 2009 г., броени дни преди забраната.

Става въпрос за два имота от държавния горски фонд с обща площ 24.417 дка в района на Созопол, два имота в Несебър с обща площ 7.435 дка и три сделки в община Варна, като щетите само от заменките край Варна са повече от 4 милиона лева.

Скандалните заменки край Варна предизвикаха протести и недоволството на всички варненци. Рибарите, които поддържат близо 100-годишното селище край Евксиноград, разбраха миналата зима, че мястото на селището им си има собственик и той е бившият зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов.

Обвинението твърди, че Стефан Юруков прехвърлил първо един парцел с площ 27.190 дка край Евксингорад, срещу пет имота край Тетевен и Троян, на обща площ от 111.459 дка. Вредата от тази замяна прокуратурата оценява на 2 312 991.22 лева. На 26 януари, с друг договор, Явор Хайтов получава още два имота от ДГФ с обща площ 66.603 дка в същия апетитен район, като срещу тях прехвърля 14 парцела с обща площ 369.324 дка, който се намират край Тетевен, Трявна, Рибарица. От тази сделка ДГФ е загубил 2 043 110.00 лева. Апетитните декари се намират на брега на морето до резиденция "Евксиноград", в най-скъпия район в морската столица и са продадени на бившия зам.-министър буквално за жълти стотинки.