Георги Стефанов за втори път проваля делото срещу Анелия Цветкова, пак го глобяват

Архив Варна

12-04-2010, 08:21

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Синът на строителния предприемач Стефан Стефанов - Георги, който заедно с баща си е в основата на обвинението срещу бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова, за втори път проваля делото.

Днес той трябваше да бъде доведен под стража в Софийски градски съд, за да бъде разпитан, но това по неизвестни причини не стана. Съдът обаче се оказа постоянен в наказаниятта си. Както се случи на 22-и февруари, когато Георги пак не се яви, така и днес столичните магистрати му наложиха за втори пореден път глоба и отново разпоредиха той да бъде доведен под стража за следващото заседание. Не е ясно, ако това отново не се случи, дали съдът ще разпореди същото за трети път.

Съдия Анелия Цветкова беше задържана с 10 000 лева белязани банкноти на 17 юли 2008-а година, докато обядва в заведение в центъра на морския град със Стефан Стефанов. Според обвинението парите са й предадени от строителния предприемач, за да реши дело в полза на бизнесмена от Добрич Атанас Атанасов. В аферата бе забъркан и синът му Георги, който е адвокат. При последвалия обиск в апартамента на Цветкова на различни места в жилището бяха намерени 88 500 лева, 28 900 евро, 3270 долара и 400 грама злато, всичко на обща стойност над 150 000 лева. Всичко това беше конфискувано, но месеци по-късно с решение на Софийски градски съд й бяха върнати обратно 150 000 лв., след като се оказа, че тези пари й били дадени като заем от собственика на "Литекс" Гриша Ганчев.

Разследването срещу Цветкова започна по сигнал именно на баща и син Стефанови и така се стигна до ареста й с белязаните пари. Последваха неприлични размени на обиди, вадене на показ на твърде лични моменти от живота на съдията и строителния предприемач, любовни драми, обвинения, заплахи, обиди. В крайна сметка разследването срещу съдия Цветкова приключи с мнение за съд и делото мина в съдебна фаза. Която обаче явно забоксува.

На предното заседание на 22-и февруари в съда не се явиха баща и син Стефанови, които са основните свидетели на обвинението. Тогава магистратите разпоредиха днес и двамата да бъдат доведени под стража в храма на Темида. "Не съм получавал никаква призовка и изобщо не знаех, че има заседание по делото. Дори без да съм редовно призован, ако знаех за процеса, щях да отида. Нито съм се крил, нито съм пропускал заседание досега. От 20 години съм на един и същ адрес и не съм се местил. Всеки, който има желание, може да ме намери. Не съм се крил и нямам причини да го правя. А това, че ще ме водят под стража е направо смешно. Достатъчно е някой от съда да ме уведоми кога е следващото заседание, аз сам ще дойда", коментира за ВарнаУтре преди по-малко от два месеца Стефан Стефанов. И спази обещанието си. Днес той беше в съдебната зала. Синът му обаче не се яви. А бащата сподели, че не поддържат връзка и няма идея защо Георги отсъства.