Заменката на рибарското селище край Евксиноград влиза в съда

Архив Варна

18-03-2010, 10:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Обвиненията за скандалните заменки, подписани от бившия земеделски министър Валери Цветанов, са внесени в съда и се очаква да бъде насрочена дата за делото.

Той ще отговаря за 6 заменки, от които са се облагодетествали неслучайни хора. Един от тях е бившият вътрешен зам.-министър Явор Хайтов. Той е заменил две парчета гори в Тетевенския балкан за 110 декара земя в района на Евксиновград, където повече от 100 години има рибарско селище.

Това съобщи зам.-главният прокурор Бойко Найденов пред PRO.BG. „Но Хайтов не е извършил престъпление… да сключиш сделка не е престъпление. Не сме установили, че той е дал подкуп например”, допълни Найденов.

Скандалните заменки на пустеещи земи с апетитни парцели по морето и лъскавите курорти са разписани от Валери Цветанов в последния възможен момент, точно ден преди кабинетът Станишев да ги забрани с мораториум. Някои от сделките са сключени със задна дата. От далаверите са се облагодетелствали неслучайни хора, а един от тях е бившият адвокат на Васил Божков.

Видният адвокат и собственик на Левски Тодор Батков също се е облажил от заменките. Цялата далавера започва от експертизите, в които цените на пустеещите земи били десетократно завишени, според обвинителите.

Схемата, по която са извършвани сделките е лесна - пустеещите имоти се купуват на ниски цени, които впоследствие се надуват изключително много, а с ценните земи се прави обратното - цените се намалят драстично, за да са "равнопоставени" заменките.