РЗС поиска Велико народно събрание, нова конституция и оставката на Борисов

Архив Варна

10-03-2010, 12:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Национален протестен митинг-шествие на "Ред, законност, справедливост" поиска днес оставката на премиера Бойко Борисов.

Шествието тръгна от НДК и завърши пред храм паметника „Ал.Невски”, като  хората  минаха край сградата на МС и Народното събрание.


Протестиращите са издигаха  лозунги: "Искам заплатата на Цецка", "Не ни е страх", "Нова конституция", "ГЕРБ=БКП".


По пътя до храма лидерът Яне Янев от покрива на автомобил, предшестващ групата, обяви, че управлението на ГЕРБ е провал от самото начало.


Минути по-късно пред събралото се множество на площада, Яне Янев обяви, че този протест е пилотен. С него РЗС показвал, че има потенциал и дава нов път на развитие.


„Ние слагаме ново начало на дългия и славен преход за нова, по-добра, по-истинска България. Аз имам една голяма мечта – искам България да си възвърне славата” – каза Янев.


Янев отново призова за свикване на Велико Народно събрание и изрази увереност,че ще се съберат  500 000 подписа, с които то да се свика и да се приеме нова Конституция.


От РЗС се обявиха за редуциране на броя на депутатите до 100, както и за отпадане на имунитета и на  съдиите и прокурорите. Всички изборни длъжности да могат да се отзовават, заяви  Янев и поиска нови правила за избор  „от селския кмет до президента”.


"Бойко Борисов вместо да ни променя, осъществи генерална подмяна. Бойко, подай оставката си", призова го Янев.

Той посочи пред симпатизантите си, че за първи път, откакто Борисов е на власт, някой се е осмелил да протестира.

Сред протестиращите бяха раздадени своеобразни бюлетини, в които се пита колко според тях трябва да бъде броят на народните представители.
Сензация на митинга  предизвика появата на гол мъж само по бельо се появи на митинга, съобщи по-рано Агенция „Фокус”. Мъжът е бил само по долни гащи, с надпис „народ мъченик” на корема, с игли от системи по тялото, с националния трибагреник. Той е заговорил за заплатите на управляващите, докато народът бил беден, гол и бос и е предизвикал одобрението на събралото се множество. Появата му е още по-атрактивна предвид дълбокия сняг, лед, кал и киша и минусовите температури, при които ще се проведе проявата на РЗС.

Емил Василев от РЗС пък заяви, че ще съди всички медии, които твърдят, че на участниците в протеста им е било платено. Той изрази възмущението си от факта, че журналисти са ходили сред гражданите и са ги разпитвали дали са получили пари за участието си.