Таня и Уго: У дома е, където са приятелите

Без цензура

07-03-2010, 17:40

Автор:

ДАНИЕЛА ИВАНОВА

Всичко от Автора

Интервю на Даниела Иванова с Таня и Уго Фрикер, създатели на Швейцарско училище за чужди езици Маестро школа.

Tаня Фрикер е управител на Швейцарско училище за чужди езици Маестро школа.  Владее италиански, френски, испански, английски и руски език.

Уго Фрикер  е  преподавател  по мениджмънт и комуникации. Владее  френски, испански, италиански, английски и немски език.



- Кога основахте „Маестро школа”?
- На 24 март 2001 година: през първата година на новия век с идването на пролетта.


- Само датата на този старт ли ви отличава от другите?

Таня: Не, разбира се. Залагаме на идеята, че човек трябва да учи  с удоволствие. В нашата школа материята се преподава от двама учители едновременно: единият е българин, а за другия изучаваният език е роден, така че там няма тайни, няма неизвестни, няма съмнения в познанието. Много важен момент е този, че използваме диалога като форма на обучение от първия момент, в който ученикът седне в нашата зала.
Уго: Учебните ни методи са базирани на звуци, изображения, слушане и говорене, защото ученето на чужд език по учебник, освен ако не сте експерт по фонетика, може да се каже, че е почти невъзможно, когато сте отделили само 4-5 месеца за това. Трябва да допълним, че  имаме голям опит в областите комуникация, мениджмънт, маркетинг и туризъм.


- Какви ученици минават през вашите зали?

Таня: През залите на нашата школа минават много деца, ученици, студенти. Тук идват университетски преподаватели, служители в различни офиси на местни и национални фирми. Обучавали сме много мениджъри и директори на международни компании и банки. Търсят ни и хора със свободни професии – лекари и адвокати, които обикновено се подготвят  да работят извън България. Съдбите и целите на нашите ученици са различни. Някои планират да продължават обучението си извън България, други  започват работа в международна компания и се подготвят да градят успешна кариера, каквато без владеенето на чужди езици в днешния отворен и космополитен свят е напълно невъзможна.


- А връщат ли се тези хора, за да благодарят и да разкажат къде и как са приложили знанията си?

Уго: Да. Половината от учениците ни посещават, когато се завърнат в България. Поддържаме връзка и  чрез мейли, Skype. Много често се чуваме по телефона.
Таня: Просто в един момент връзката ученик-учител се превръща в добро и трайно приятелство, което обогатява и двете страни. Приятно ни е да се чуваме по празници, или когато през седмицата ненадейно някой от нашите предишни ученици се отбие в школата, за да сподели своя радост, или просто, защото пътят му е минавал от там. Това са приятните изненади на нашия делник, на работата, с която сме се захванали, и на модела на обучение, който следваме: знанието да е част от всекидневието и от живота. А всичко, което научаваме, освен необходимост, да е и удоволствие.


 - Как най-лесно се учи чужд език?
Уго: Чужд език най-лесно се учи със силна мотивация. Ние се стараем да я поддържаме, като развиваме  новия език чрез теми, които са интересни и полезни за обучавания.
Таня:  Подбираме темите от неговата професионална област, от интересите му, от онези житейски територии, които са характерни за живота му. Много важно е да се знае и друго: чужд език се учи най-лесно, когато фразите са къси и ясни, засягат лично учещия и са визуално или театрално онагледени. Когато човек учи нов език, той трябва изключително много да практикува, да се упражнява да говори.


- Живеете между България и Швейцария? В коя от двете държави се връщате заради нещо специално и какво е то?
Таня: 
Живеем в България и два пъти годишно посещаваме Швейцария. Там също  поддържаме силни връзки, професионално се информираме, за да бъдем компетентни и ефикасни в работата си. Държим тясна връзка и с Швейцарското посолство в София. От там получаваме учебни материали.


- Къде се чувствате у дома: Таня – в България и Уго – в Швейцария, или..?

Уго: Ние сме европейци. Помежду си говорим на седем езика. Всяка страна от Европа или света може да ни бъде дом. За нас, обаче, най-важното е къде са приятелите ни. У дома сме там, където са приятелите и книгите ни. В библиотеката на Маестро школа е пълно с различни книги, които отразяват нашия опит и пътешествия, помагат ни в обучението, защото са от извора и културата на отделните народи.