„24 часа”: ЕС налага на Гърция намордник

Архив Варна

17-02-2010, 05:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ЕС даде на Гърция едномесечен срок, през който да докаже, че мерките за ограничаване на бюджетния дефицит се спазват, решиха финансовите министри от EС в Брюксел вчера, пише „24 часа”.

Те предупредиха Атина да не създава рискове за общата валута - еврото, и настояха до 16 март да покаже с ефективни мерки, че ще изпълни обещанието си да намали дефицита за т.г. от 12,7 на 8,7%.

Няколко от участниците в срещата изразиха опасения, че въпреки уверенията на Гърция предвидените досега мерки са недостатъчни.


Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви след срещата на министрите от еврозоната в Люксембург предишния ден, че гръцкото правителство се е съгласило да оповести допълнителни мерки през март, ако се забележи отклонение от оповестените цели за намаляване на дефицита с 4%. Юнкер отказа да даде подробности за конкретните мерки, които могат да предприемат останалите страни от еврозоната, за да помогнат на Гърция.

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу заяви, че Гърция не е искала икономическа, а политическа подкрепа от ЕС и международната общност и е в състояние да реши проблемите си сама. Думите му обаче се посрещат скептично от съюзниците.