Тубдиспансерът лекува здравнонеосигурени и пращи от пациенти

Архив Варна

03-02-2010, 14:40

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

30 пациенти, доказано болни от туберкулоза, са на лечение в тубдиспансера.

Това е необичайно висока бройка за месец януари, тъй като в началото на предходни години болните са били трима-четирима, съобщи шефът на лечебницата за белодробни болести д-р Петър Генов. Според него, сега вирусът е доста по-устойчив на лечение от преди.


Тубдиспансерът приема пациенти и с други белодробни болести. Те са настанени на втория етаж в стационара, който се намира в село Звездица. „Сега е студено и всеки, който се разкашля бяга при нас. Ние нямаме изисквания пацентът да е здравноосигурен, камо ли да му искаме направление. Просто на място след преглед, решаваме дали човекът трябва да остане на лечение. Може би и заради това пращим от пациенти”, разясни д-р Генов.


Подопечното му здравно заведение има разрешение да лекува неспецифични белодробни болести. Освен това тубдиспансерът вече се издържа финансово изцяло от държавния бюджет и не се нуждае от общински субсидии, както беше в предни години. За 2010 г. д-р Генов е осигурил 1,7 милиона лева от бюджета на здравното министерство. Парите са отпуснати на база прогнозно болни за тази година. 400 хиляди лв. от тях пък са за обзавеждане и купуване на нова медицинска апаратура.


Шефът на тубдиспансера чака и дарение от чужбина – болнични легла. Също така работи за привличането на средства по оперативните програми и възнамерява да сключи договор със здравната каса.


Диспансерът, който се намира на ул. „Мануш Войвода” пък, ще бъде преобразуван в специализирана болница за белодробни лечения. Такова е изискването на МЗ към всички диспансери в страната. Д-р Генов обаче възнамерява да увеличи капацитета на бъдещата болница с 40 легла.


„Това ще има социално значение, тъй като леглата в клиниката по белодробни заболявания към  болница „Св. Марина”, бяха намалени от 32 на 12. Тоест ние ще компенсираме това”, разясни още д-р Генов.