Делото срещу Анелия Цветкова продължава през февруари

Архив Варна

07-12-2009, 14:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Четирима свидетели ще бъдат разпитани на следващото съдебно заседание на 22 февруари по делото за подкуп срещу бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова.

Освен това тогава ще се проведат и очни ставки между свидетелите Георги Стефанов и Стефан Стефанов от една страна и свидетелката Полина Кавръкова. Очната ставка e по искане на наблюдаващия прокурор по делото поради съществени противоречия дадени по време на досъдебното производство и свидетелски показания, дадени по време на съдебното следствие, пише БГНЕС.
На днешното заседание бяха разпитани трима свидетели. Атанас Атанасов съобщи пред съда, че е собственик на фирма "Атанасов инвест" ЕООД от Добрич. Свидетелят каза, че неговата фирма е спечелила търг за придобиване на 60 декара земя. По-късно обаче е получил уведомление от Агенцията за държавни вземания, че подобен търг не се е състоял. По тази причина Атанасов е принуден да пусне жалба в Административния съд във Варна. Чрез Полина Кавръкова, счетоводител, обслужващ неговата фирма, той намира адвокат, с когото никога не се е срещал. От счетоводителката разбира, че хонорарът, който иска адвокатът, е 60 хиляди лева. В крайна сметка Атанасов дал чрез шофьора си 30 000 лева, които са отнесени от Добрич до Варна. Показанията на Атанасов по същество бяха потвърдени от неговата съпруга Теодора Атанасова и Станимир Георгиев, бивш шофьор на Атанасов.
Съдът не прие искането на защитата на Цветкова. Адвокатите поискаха справка от Софийски градски съд и от Окръжен съд-Варна дали са ползвани специални разузнавателни средства спрямо Стефан Стефанов. Адвокатите заявиха в съдебна зала, че той е бил в ДАНС през юни 2008 година. Съдът не прие това искане с мотив, че досъдебното производство е от 17 юли 2008 година и дори да има СРС-та те не могат да бъдат приобщени, като доказателство по делото.
Противоречията в свидетелските показания са относно дадените пари, обясни пред журналисти прокурорът по делото. Въпросът е дали са давани въобще някакви пари, защото един свидетел твърди, че не са давани никакви пари, уточни прокурорът. Той припомни, че обвинението е за получаване на подкуп от председателя на Административния съд във Варна.