Кога и как да украсим дома си за Коледа

Варна Лайф

29-11-2009, 15:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Коледа е любимият празник не само на децата, а и на техните родители. И радостта не е свързана само с очакваните подаръци. Този празник е един от най-красивите през цялата година. Улиците, обществените сгради и витрините на магазините греят в коледна украса, лъскави гилянди и бляскави играчки.

Но най-важното е, че няма дом, който да остане без капка от този блясък за празничната нощ.


И, ако за великденските яйца е ясно - боядисват се на велики четвъртък, в краен случай в събота, то за украсата на коледната елха въпросът е спорен. Всяко дете пита майка си за датата, в която домът ще грейне с безброй светлини. А тя все гледа да отложи момента с щастливото суетене около кашоните с играчки и безбройните иглички, които всяка заран трябва да се метат около елхата. Оказва се обаче, че българската традиуция соломоновски решава проблема с детскйото нетърпение и родителските неволи: домът може да се украси с клонки и гирлянди още след Никулден, но самото коледно дръвче се кичи на Бъдни вечер от цялото семейство. А на другата сутрин децата трябва да намерят подаръците си под него.


За да направите стилна украса, изберете цвят, на който да акцентирате, като се съобразите естествено с обзавеждането в дома ви. Набавете си гирлянди, топки, панделки и свещи предимно в този цвят. Най-добре дори си създайте навика през януари да прибирате украсата по цветове, за да ви е лесно да извадите само украшенията с актуалния тази година нюанс.


Когато избирате елха, вземете допълнително и клонки. От тях, сплетени с панделките, се получава чудесна коледна украса. Останалите клонки поставете във фруктиера с плодове, във вази, оплетете малки клонки и около свещниците. Друга възможност за украса е да изберете стил рустик. Това е изцяло естествена коледна украса - играчките по елхата са дървени, шишарки или естествени плодове - орехи, дребни ябълки, лук. Гирляндите се правят от нанизани пуканки.  Тази година, заради кризата пък, европейските дизайнери издигнаха в култ ръчно направените украшения.


Най-типичните коледни цветове са червеното и зеленото. Но да украсите дома си само с тези два цвята би било скучно. Можете да комбинирате  сребристо или златно. Кремаво и винено червено са също добри варианти. Търсете контраста между цветовете.
Класическа украса за коледната елха е едноцветна, но във всичките тонове на избрания цвят. Например- всички украшения са в златисто или сребристо. Хубаво е да добавите и Коледна звезда на върха, както и декоративни подаръци под елхата. Ако имате малки деца, им дайте шанс да допринесат за украсата. Оставете ги да направят хартиени гирлянди или да оцветят в различни цветове орехчета, които може да закачите на клонките. Орехи можете да увиете и в кухненско фолио, така както преди 20-ина години децата използваха за целта станиол от шоколадите, които днес, за съжаление имат неподходящи за целта опаковки.


ИСТОРИЯ НА КОЛЕДНОТО ДЪРВО

Първо в древен Египет е имало обичай, при който домът се украсявал с палмови клонки. Това символизирало триумфа на живота над смъртта. Украсявало се при настъпването на зимното слънцестоене.


Римляните пък украсявали домовете си с дръвчета със свещи. Разменяли си също подараци. И всичко това в чест на бог Сатурн.


През късното средновековие германците и скандинавците правели нещо много интересно по време на коледните празници. Те поставяли зелени растения в домовете си или точно на входната врата.

Украсяването на елхата започва в Германия. Според една легенда някаде около 1500г. докато вървял през гората, Мартин Лутер видял как звездите блещукат между клоните на покритите със сняг дървета. Занесъл една малка елхичка в дома си и я украсил със свещи. Така споделил видяното със семейството си.


Коледната елха идва в Англия, когато кралица Виктория се жени за германския принц Алберт. През 1841 той украсява елхата в замъка, за да му напомня за дома.
Младите дами прекарвали много часове в изработването и декорацията на топки за елхата. През 1850г. различни фабрики започнали да изработват стъклени топки и хартиени гирлянди.


По същото време започнало и навлизането на елхата и в други европейски страни.
През 18 в. в САЩ наемни войници пренесли традицията за Коледното дърво.
С развитието на технологиите започва и производството на изкуствените елхи. Сещате се - първо в Германия.