С добри проекти Варна може да спечели 500 млн. евро

Мисия Варна

27-11-2009, 10:50

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Ако администрацията на Варна подготви добри проекти, до 2013-а г. в града могат да влязат половин милиард евро. Това стана ясно по време на визитата на еврокомисаря по регионално развитие Павел Самецки. За същия период – в следващите 4 години, страната има достъп до общо 9.5 млрд. евро.

Според еврокомисаря България вече е подобрила усвояването на европарите. Добър бил и контролът върху обществените поръчки, който се упражнявал в условия на засилена прозрачност.


Варненският депутат от ГЕРБ Свилен Крайчев обяви пред Самецки, че проблем остава голямата бюрокрация, наложена от Брюксел. Еврокомисарят обаче бе категоричен, че процедурите, свързани с харченето на пари, няма да бъдат облекчени. По останалите ЕК вече налагала по-леки режими на администриране.


Секретарят на Съвета по управление на средствата от ЕС  Юлияна Николова бе категорична, че проблем в комуникацията между София и Брюксел няма. Тя не отрече, че проблеми има, но те са вътрешни - между министерствата, които управляват парите от ЕС, и потенциалните бенефициенти. Според Николова, ако има процедури за опростяване, те са тук – в България.


Във Варна Юлияна Николова похвали общините за активността им в писането на проекти за европари. Проблемът, който се виждал с просто око, бил, че липсва дългосрочна визия за развитието на регионите и общинските екипи пишели проекти на парче, за да се усвояват пари.


Пред еврокомисаря по регионалното развитие общинската власт на Варна отчете спечелени и в процес на усвояване 22.6 млн. лв. по оперативната програма „Регионално развитие”. Други 9.4 млн. лв. общината е защитила с проекти по оперативната програма „Околна среда”, а по „Административен капацитет” Варна е отвоювала 3.3 млн. лв.
Готов проект за 1 106 000 лв. изпълнителната власт на морската столица има за укрепване свлачищата в района. В процес на подготовка са проекти за комплекс за социални услуги на стойност 8 млн. лв. Още 7 млн. лв. Варна ще поиска за изграждането на 8 центъра за настаняване от семеен тип.


За периода 2014-2020 г. ЕС обмисля вариант за децентрализиране на парите, за да може разпределянето им да става максимално близо до звената, които са наясно с приоритетите за финансиране, обяви Юлияна Николова.


До края на 2010-а трябва да е готова стратегия за басейна на Дунав, обяви еврокомисар Павел Самецки по време на визитата си във Варна. Преди Коледа щяла да бъде първата среща по проекта. До тогава се очаква България да е подала името на националния си координатор, обясни Самецки, преди да отпътува за община Аксаково, където привлечените пари по проекти в последните 10 години са близо 23 млн. лв.