Сега: Масови арести в Европа заради 200 уредени футболни срещи

Архив Варна

21-11-2009, 08:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За грандиозен скандал с уредени мачове в Европа, разказва днес вестник "Сега".  Арестувани са общо 17 души в Германия и Швейцария. Разследването на аферата е продължило повече от година и в него са участвали над 300 полицейски служители

от няколко държави. Вече са заведени 50 следствени дела, а в близките дни се очакват нови арести - в Италия, Австрия и Англия.

До момента има доказателства за нагласени резултати в 3 мача от Шампионската лига, в 12 от турнира за Купата на УЕФА и в 200 от първенствата на 9 страни - Германия, Белгия, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Словения, Швейцария и Турция.

Според информация на най-тиражния вестник в Германия - "Билд", тото мафията е действала предимно в долните дивизии, защото към тях вниманието е по-малко. Системата, която изградиха европейската футболна федерация (УЕФА) и големите букмейкърски къщи за ранно предупреждение при натрупване на съмнително големи залози за даден двубой, е фокусирана само върху първите две дивизии на всяка държава.

Залагано е и на контролни срещи. Има например доказателства за приятелския мач "Улм" (Гер) - "Фенербахче" (Тур), завършил 0:5. Под съмнение са и срещи на националния отбор на Турция.

Освен с подкупи на шефове на клубове, треньори и футболисти мафиотите са се занимавали и с изнудване след детайлно проучване на житието на ключови хора от отборите. Подбирани са хора с финансови проблеми, други, които са посещавали публични домове, а са били семейни, а също така и хомосексуалистите, които не са искали наклонностите им да стана известни.

Сред задържаните при арестите в Берлин са хърватските братя Анте и Милан Сапина, които бяха в основата на скандал с черно тото през 2005 г. Тогава в затвора 14 месеца лежа германският рефер Роберт Хойцер, на когото братята бяха плащали, за да "докарва" мачове до определен резултат.