Тодор Стойков: До две години Варна приключва с големия спорт, ако не влязат пари в Двореца

Архив Варна

05-11-2009, 06:50

Снимка:

ОРЛИН ЦАНЕВ

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

 

 

 

Ако в Двореца на културата и спорта не бъдат направени солидни инвестиции, Варна рискува да се сбогува с домакинството на големи спортни събитие. Това предупреждение направи баскетболната звезда Тодор Стойков.

Прогнозата му бе провокирана от започналия преди няколко седмици край морето спор ще оцелее ли Дворецът на културата и спорта със собствени сили и средства и бюджетно рамо от общината или дружеството трябва да бъде отворено за мощна частна инвестиция. Повод за дискусията стана офертата на действащия спонсор на БК „Черно море” и шеф на надзора в „Еврохолд” Асен Христов, който обяви готовност да инвестира ударно в основен ремонт на залата и да влага по 1 млн. лв. годишно в следващите 35 години в издръжка на баскетбола и останалите спортове, подслонени от Двореца.
- Г-н Стойков, звездната ви кариера в баскетбола стартира от Двореца на културата и спорта във Варна. Как гледате сега на спора да се допусне ими ле частен партньор на общината в ДКС?
- Първо, искам да кажа, че твърдо гледам на Двореца като на един от малкото символи на Варна. И точно като такъв той трябва да бъде развиван. Иначе неизбежно е обречен да запада и да се превърне в паметник. Общината няма как да издържа подобно съоръжение, затова смятам, че трябва да търси начин да партнира с частни инвеститори, готови да влагат пари в съоръжението и в същото време да гарантират с инвестициите си развитието на спортовете за деца. Смятам, че предложението на Асен Христов е добро и ще позволи Дворецът да бъде направен по всички европейски изисквания. Ако това не стане, Варна ще приключи с големия спорт след 2 години.
- Защо точно след 2 години?
- Защото тогава ще бъде готова голямата и модерна спортна зала в София. Самоков вече разполага с такава и няма проблем да домакинства срещи по волейбол и баскетбол. Добрите зали просто ще ни вземат състезанията, защото няма да сме конкурентни. И това не е само моя прогноза, а публична тайна. Защото всички, които познават историята и състоянието на сградата, знаят, че без солиден ремонт, тя скоро няма да отгаваря на изискванията нито за световната лига по волейбол, нито за баскетболни срещи. Ако бъде допуснато това, Дворецът ще се превърне само в подслон за няколко новогодишни мероприятия. Затова смятам, че, ако по време на криза има желаещ да инвестира в това уникално съоръжение без да получава реално собственост от него, това не бива да бъде подминавано с лека ръка, а да се търси партньорство.
- Смятате, че офертата „Еврохолд” е изходът за Двореца от сегашното му състояние, но от различни етажи на местната власт намекват, че това не бива да става, защото имало риск от скрита приватизация?
- Не познавам предложението в детайли, но знам, че никой не може да си занесе залата на гръб за някъде. Смятам, че, ако общината не е в състояние да гарантира вложения от подобен мащаб, трябва да не пропуска шанс да привлече средства, като продължи да си контролира собствеността. Най-важното, според мен, остава да не допуснем да се загубят позиции в спорта и децата на Варна да имат къде да тренират, за да не бъдат на улицата.
Тодор Стойков,Двореца,Еврохолд
Варна излиза от големия спорт